1 martie - Ce se mai celebrează în jurul lumii în această zi?

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
1 martie - Ce se mai celebrează în jurul lumii în această zi? (sursa foto: Polina Kovaleva / Pexels)
1 martie - Ce se mai celebrează în jurul lumii în această zi? (sursa foto: Polina Kovaleva / Pexels)

1 martie este cunoscută drept ziua în care ne oferim mărţişoare şi celebrăm venirea primăverii, însă această zi poartă şi alte semnificaţii menite să aducă încă un motiv de celebrare sau de conştientizare a unor teme importante. Iată câteva dintre acestea:

Ziua "Zero discriminare" (ONU)

În fiecare an, la 1 martie este marcată, la iniţiativa UNAIDS - Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA, Ziua "Zero discriminare". Campania "Zero discriminare" se doreşte a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni de a promova şi sărbători diversitatea, toleranţa şi incluziunea şi de a acţiona împreună pentru a pune capăt discriminării.

În 2022, prin tema acestei zile - "Remove laws that harm, create laws that empower" -, UNAIDS subliniază necesitatea urgentă de a se lua măsuri împotriva legilor discriminatorii, indică site-ul https://www.unaids.org.

În multe ţări, legile au ca rezultat tratarea în mod diferit a oamenilor, care sunt excluşi de la serviciile esenţiale sau supuşi unor restricţii nejustificate cu privire la modul în care îşi trăiesc viaţa, pur şi simplu pentru cine sunt, pentru ceea ce fac sau pe cine iubesc. Astfel de legi sunt discriminatorii - ele neagă drepturile omului şi libertăţile fundamentale, se arată pe site-ul menţionat.

Statele au obligaţia morală şi legală de a elimina legile discriminatorii şi de a adopta legi care să protejeze oamenii de discriminare. Toată lumea are responsabilitatea de a trage statele la răspundere, de a face apel la schimbare şi a contribui la eforturile de eliminare a legilor discriminatorii. Cu prilejul Zilei "Zero discriminare" sărbătorim dreptul fiecăruia de a trăi o viaţă deplină şi productivă şi de a o trăi cu demnitate şi fără discriminare, mai subliniază https://www.unaids.org.

Iniţial, campania "Zero discriminare", lansată de UNAIDS, a pornit de la nevoia de informare şi sensibilizare a comunităţii în legătură cu HIV/SIDA, pentru a stopa răspândirea infecţiei cu HIV şi a învinge această teribilă maladie. Nivelul scăzut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate cu acest virus sau bolnave de SIDA. Discriminarea faţă de persoanele cu HIV le face pe acestea să-şi ascundă boala, fapt ce duce, în consecinţă, la răspândirea acesteia.

În 2013, cu prilejul Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a propus marcarea, la 1 martie 2014, a Zilei internaţionale "Zero discriminare". Ca simbol al acestei zile a fost ales fluturele. Michel Sidibé a lansat Ziua "Zero discriminare" pe 27 februarie 2014, în cadrul unui amplu eveniment desfăşurat la Beijing, în China. "Răspunsul în faţa SIDA a oferit omenirii lecţii importante de toleranţă şi compasiune", a declarat Michel Sidibé. "Se ştie că atât dreptul la sănătate, cât şi dreptul la demnitate aparţin tuturor. Lucrând împreună, ne putem transforma, putem transforma comunităţile noastre şi lumea noastră astfel încât să se ajungă la zero discriminare", a spus atunci directorul executiv al UNAIDS.

În 2020, 37,7 milioane de persoane erau infectate cu HIV, 1,5 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în acel an, iar 680.000 de oameni au murit din cauza bolilor legate de SIDA, potrivit UNAIDS.

Eradicarea SIDA până în anul 2030 este parte integrantă a obiectivelor de dezvoltare durabilă care au fost adoptate în unanimitate de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015. În cadrul celei de-a 37-a reuniuni a Consiliului Coordonator al Programului UNAIDS, a fost adoptată o nouă strategie, pentru a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, conform site-ului www.unaids.org.

În ceea ce priveşte campania antidiscriminare, numeroase organizaţii promovează activ această cauză prin diferite activităţi, pentru a evidenţia dreptul oricui de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naţionalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, educaţie şi credinţă etc. 

Ziua complimentelor



Cui nu-i place să ştie că este apreciat şi cine nu se simte motivat atunci în primeşte un compliment? Studiile au arătat că persoanele care primesc complimente sunt mai dispuşi să-şi îmbunătăţească performanţele comparativ cu cei care nu sunt complimentaţi. În plus, beneficiarii unor astfel de aprecieri prezintă o mai bună interacţiune socială precum şi o stare generală mai bună. Aşadar, a face un compliment este un instrument puternic şi la îndemână. Singura condiţie: să fie sincer.

Ziua Mondială a Complimentului (#ComplimentDay) este momentul ideal pentru a oferi şi a primi apreciere. Pentru că nimic nu este mai frumos decât să ştii că aduci o schimbare în bine în viaţa altora şi că ceea ce faci contează. Acesta este crezul lui Hans Poortvliet din Ţările de Jos, care a iniţiat această sărbătoare la începutul anilor 2000, potrivit daysoftheyear.com.

În opinia lui Poortvliet, dacă fiecare persoană şi-ar acorda timp pentru a oferi un compliment sincer unui număr de trei persoane, fiecare oraş şi fiecare ţară ar deveni un loc mai bun, iar această zi ar putea fi cea mai fericită zi din an.

Însă, potrivit site-ului worldcomplimentday.info, aprecierile este indicat să fie exprimate verbal sau în scris, nu prin daruri. Astfel, toată lumea îşi permite să ofere astăzi complimente.

Ziua barista

Fondată în 2019 în Statele Unite, Ziua barista (#BaristaDay) îşi doreşte să celebreze activitatea celor care îşi încep munca dis-de-dimineaţă preparând cafeaua pe care se bazează milioane de oameni pentru a-şi începe mai bine ziua.

Prima înregistrare a cuvântului "barista" datează din 1938, potrivit daysoftheyear.com. Acesta provine din limba italiană şi desemnează, în general, activitatea de barman, însă în Statele Unite, acesta este utilizat doar pentru personalul care prepară cafeaua.

Ziua porcului

Porcul a fost domesticit în urmă cu multe secole şi are o istorie în preajma omului aproape la fel de îndelungată ca cea a câinelui. Ziua porcului, o sărbătoare înfiinţată în 1972 de două surori - Ellen Stanley, o tânără profesoară din Texas, şi Mary Lynne Rave din Beauftort, Carolina de Nord - este celebrată în şcoli, ferme, grădini zoologice şi comunităţi locale din Statele Unite.

Scopul #PigDay este acela de a arăta apreciere pentru acest animal complex, de "a acorda porcului locul care i se cuvine, deşi în general nerecunoscut, drept unul dintre animalele cele mai inteligente şi domesticite".

În această zi nu este încurajat consumul produselor din carne de porc şi se recomandă informarea cu privire la aceste animale care, dacă sunt îngrijite corespunzător, sunt foarte curate, care pot fi dresate, demonstrând în studii capacităţi intelectuale uimitoare şi care au un organism foarte asemănător din punct de vedere anatomic cu cel al omului.

Ziua planificării nunţii

Organizarea unei nunţi este unul dintre cele mai stresante evenimente din viaţa multor cupluri. De aceea, Ziua planificării nunţii (#WeddingPlanningDay), fondată în 2017 de compania americană The Knot, specializată în organizarea acestui tip de evenimente, îşi doreşte să încurajeze cuplurile să înceapă pregătirile cât mai devreme posibil. Pentru că orice căsnicie solidă începe cu... un plan bun.

Ziua compotului de fructe

Deliciu simplu, preparat din fructe fierte în apă cu zahăr şi conservat, compotul aduce un plus de aromă iaurtului grecesc, pâinii prăjite ori cerealelor de la micul dejun, desăvârşeşte orice masă savuroasă şi reprezintă totodată o excelentă gustare.

Potrivit specialiştilor în istoria gastronomiei, compotul şi-ar avea originea în perioada medievală în Europa. În plus, potrivit unor izvoare istorice, acest deliciu era servit în perioada renascentistă la curtea Franţei ca desert după ospeţe. Ulterior, pentru că era ieftin şi uşor de preparat, compotul a devenit din ce în ce mai prezent pe mesele din Europa.

În prezent, unele dintre cele mai faimoase reţete de compot provin din nordul şi estul Europei, din Germania, Ţările de Jos, Belgia şi Franţa.

Cea mai bună modalitate de a celebra #FruitCompoteDay este prin a savura compotul preferat sau, de ce nu, prin a testa o reţetă inedită.

Ziua pentru protecţia cailor

În Statele Unite, astăzi este sărbătorită Ziua naţională pentru protecţia calului (#HorseProtectionDay), o zi dedicată creşterii gradului de conştientizare asupra situaţiei disperate a numeroşi cai şi a necesităţii protejării lor în faţa abuzurilor, a exploatării ori a neglijenţei.

Calul este alături de om de peste cinci milenii şi are o importanţă culturală semnificativă în aproape toată lumea. Simbol al libertăţii şi maiestuozităţii, acest animal utilizat şi în prezent în diverse activităţi, de la cele agrare, de apărare, de transport sau de însoţire, până la cele recreative sau sportive, se confruntă însă cu numeroase opresiuni în slujba omului. În plus, chiar şi puţinele exemplare rămase în sălbăticie au de suferit, în principal din cauza împuţinării surselor de hrană şi a micşorării habitatului în urma extinderii activităţilor antropice.

În această zi se recomandă, printre altele, informarea cu privire la viaţa cailor folosiţi în diverse activităţi umane şi susţinerea organizaţiilor care au în grijă cai aflaţi în situaţii dificile.

Ziua planificării unei vacanţe solo

Gândul la o vacanţă evocă, de cele mai multe ori, o călătorie alături de partenerul de viaţă, de prieteni sau de familie. Cu toate că astfel de vacanţe pot fi interesante şi reprezintă o modalitate excelentă de a petrece o săptămână sau două alături de cei dragi, o călătorie de unul singur oferă mai multă libertate de explorare şi constituie o ocazie binevenită de autocunoaştere.

Ziua planificării unei vacanţe solo (#PlanASoloVacationDay) a fost înfiinţată în Statele Unite pentru a convinge persoanele care sunt singure să călătorească, dar şi pentru a-i încuraja pe familişti să pornească pe cont propriu într-o excursie, chiar şi de o zi sau de weekend.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel