10 februarie - Ziua umbrelei şi a prăjiturii brownie cu cremă de brânză

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
10 februarie - Ziua umbrelei şi a prăjiturii brownie cu cremă de brânză (sursa foto: Daniyal Ghanavati / Pexels)
10 februarie - Ziua umbrelei şi a prăjiturii brownie cu cremă de brânză (sursa foto: Daniyal Ghanavati / Pexels)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua umbrelei

Pe 10 februarie sărbătorim umbrelele, o invenţie nu doar utilă, care ne protejează de ploaie şi de soare, ci şi decorativă. Confecţionate din dantelă sau hârtie bogat ornamentată, unele modele sunt adevărate opere de artă, purtate de-a lungul timpului de oameni faimoşi şi influenţi.

Cea mai veche umbrelă pliabilă datează din anul 21 d.Hr. şi a fost descoperită în China antică. Există însă dovezi şi mai vechi ale existenţei umbrelelor: tot în China, în mausoleul lui Qin Shi Huangdi, a fost scos la iveală un car de război din teracotă care avea ataşat o umbrelă deschisă permanent, datând din 210 î. Hr. Au fost de asemenea descoperite umbrele în Ninive, Persepolis, Egiptul Antic şi Grecia.

Pentru a marca ziua umbrelei (#UmbrellaDay), poţi cumpăra o umbrelă - nu se ştie niciodată când vei avea nevoie de una în plus -, poţi savura un cocktail delicios cu umbreluţă sau viziona un film tematic cum ar fi Mary Poppins sau Singin' in the Rain.

Ziua Plimsoll

Ziua Plimsoll, marcată pe 10 februarie, este dedicată celebrării lui Samuel Plimsoll, un politician şi reformator englez (1824-1898), care a sporit siguranţa navigaţiei comerciale.

În anii 1800, transportul maritim era foarte periculos în Anglia. Navele erau deseori încărcate neglijent şi cu prea multe bunuri şi, ca atare, se întâmplau frecvent accidente pe docuri fie la descărcare, fie la încărcare. Plimsoll a contribuit la adoptarea în 1876, în Anglia, a Legii navelor comerciale.

Lui Plimsoll i se datorează Linia Plimsoll, o linie de referinţă, convenită internaţional, care marchează limita de încărcare în siguranţă a navelor de marfa. Linia Plimsoll este marcată pe navele din lumea întreagă.

Ziua în care ne răsfăţăm cu un brownie cu cremă de brânză

Cremă de brânză pufoasă încorporată într-o brownie delicioasă... motiv de încântare pentru papilele gustative, dar şi de celebrare a unei zile dedicate acestei prăjituri (#CreamCheeseBrownieDay), pe 10 februarie.

Crema de brânză sau cel puţin anumite forme ale acestui preparat este prezentă în arhivele culinare ale Europei de sute de ani. Deliciosul ingredient a fost menţionat în Anglia încă din 1583. În Franţa, cele mai vechi menţiuni datează din 1651. Preparată dintr-un amestec de lapte şi smântână, crema de brânză şi-a făcut apariţia pe piaţa din Statele Unite în 1873, când a început să fie produsă pentru prima dată în masă.

Brownie este o prăjitură care a apărut în documentele culinare din Statele Unite în 1906, deşi un desert similar se pregătea încă din anii 1800. Potrivit legendei, Bertha Palmer, o filantroapă din Chicago, a rugat un maestru patiser să creeze un desert inedit, care să încapă în cutiile cu gustări destinate doamnelor care luau parte la Expoziţia Mondială Columbiană de la Chicago, din 1893. Prima variantă modernă a reţetei prăjiturii brownie a fost publicată într-o carte de bucate editată de Boston Cooking School. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel