10 martie - Ziua jocului Mario, a pachetului de prânz, a perucii, a cimpoiului şi Ziua rinichiului

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
10 martie - Ziua jocului Mario, a pachetului de prânz, a perucii, a cimpoiului şi Ziua rinichiului (sursa foto: Ryan Quintal / Unsplash)
10 martie - Ziua jocului Mario, a pachetului de prânz, a perucii, a cimpoiului şi Ziua rinichiului (sursa foto: Ryan Quintal / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce reprezintă ziua de 10 martie:

Ziua mondială a rinichiului

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2022, această zi este marcată la 10 martie. Prin intermediul acestei zile, Societatea Internaţională de Nefrologie urmăreşte să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

Anul acesta, Ziua mondială a rinichiului se desfăşoară sub sloganul "Reducerea decalajului informaţional pentru o îngrijire mai bună a rinichilor", conform worldkidneyday.org. Pentru atingerea acestui deziderat, organizatorii propun măsuri adresate atât comunităţii, în general, cât şi lucrătorilor din domeniul sanitar şi factorilor de decizie din domeniul sănătăţii publice. Accesul publicului larg la informaţiile relevante pentru menţinerea în parametrii opimi ai funcţionării rinichilor trebuie facilitat, astfel încât să fim cu toţii familiarizaţi cu noţiuni de profilaxie, stilul optim de viaţă pentru menţinerea sănătăţii renale, factorii de risc ce pot declanşa bolile de rinichi, precum şi cu influenţa asupra rinichilor a altor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea şi bolile cardiace.

Societatea Internaţională de Nefrologie se referă şi la importanţa pe care personalul medical o are nu doar în tratarea bolilor de rinichi, ci şi în privinţa comunicării cu pacienţii.

Nu în ultimul rând, factorii de decizie la nivel macro trebuie să conştientizeze faptul că, deşi bolile de rinichi reprezintă un factor de risc sanitar la nivel global, în multe ţări clinicile de nefrologie şi dializă rămân sub-finanţate şi insuficiente.

Potrivit worldkidneyday.org, lăsată netratată, boala renală poate deveni fatală. Mortalitatea cauzată de bolile de rinichi este în creştere, având potenţialul de a ajunge a cincea cauză de deces pe mapamond la nivelul anului 2040. Prevenţia prin informarea corectă poate salva mii de vieţi şi, în paralel, reduce cheltuielile din sistemele de sănătate.

Potrivit specialiştilor, boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcţiei renale, fiind asociată şi cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau de accident vascular cerebral. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea. Boala afectează la nivel european o persoană din zece, în timp ce la nivel global cifrele se ridică la 840 de milioane de oameni.

Potrivit site-ului Societăţii Române de Nefrologie, http://www.srnefro.ro/, cele opt reguli esenţiale de urmat pentru a ne feri de bolile de rinichi sunt: eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei şi colesterolului în limite normale, consumarea unei cantităţi zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 12/8, alimentaţia echilibrată, menţinerea unei greutăţi corporale normale, evitarea fumatului şi reducerea consumului de sare. Societatea Română de Nefrologie a fost fondată în anul 1991.

Rinichii sunt cele două organe interne ale omului şi ale animalelor superioare, care secretă şi excretează urina şi care sunt situate în regiunea lombară, în afara cavităţii peritoneale, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Termenul nefrologie se referă la ramura medicinei care se ocupă cu studiul rinichiului.

Ziua Mario

Cei care au crescut în anii '80 sau '90 ai secolului trecut vor fi primii care se vor bucura de această zi dedicată celor mai cunoscute personaje din toate jocurile Nintendo - Mario şi fratele său Luigi!

Ziua Mario (#MarioDay) a fost creată de nişte fani isteţi care au observat că, atunci când se scrie ziua de 10 martie se întâmplă să fie scris numele "Mario" (Mar.10). Compania Nintendo a aprobat-o în 2016 şi se ştie chiar că firma promovează această zi oferind preţuri reduse la jocurile cu Mario.

Personajul Mario a fost introdus pentru prima dată în jocul Donkey Kong de la Nintendo. Nici măcar nu a avut imediat propriul său joc caracteristic! Când a apărut iniţial în acest joc, la începutul anilor 1980, Mario nu era instalatorul pe care îl cunoaştem astăzi, ci era tâmplar şi se numea "Mr. Jumpman". Deoarece istoria personajului este neclară, se crede că acest personaj original din Donkey Kong nu a fost de fapt Mario, ci tatăl lui Mario şi al lui Luigi. În orice caz, viaţa sa a evoluat de la acele jocuri timpurii din 1981.

Câţiva ani mai târziu, în 1983, Mario s-a lansat pe cont propriu şi şi-a schimbat numele în Super Mario Brothers şi, probabil, şi-a schimbat şi profesia în cea de instalator. Din acel moment, diferitele jocuri în care a apărut s-au vândut în peste 262 de milioane de exemplare în întreaga lume, ceea ce face să fie cea mai de succes serie de jocuri video din toate timpurile.

Cu toate acestea, nu doar personajul Mario a fost cel care a făcut jocul remarcabil, ci şi tehnologia care a contribuit la aducerea sa în prim-planul industriei jocurilor video. Peste mai mult de un deceniu, lansarea jocului Super Mario 64 în 1996 a adus şi o grafică tridimensională revoluţionară. A fost, de asemenea, primul joc care a integrat o cameră de luat vederi care putea fi controlată de către jucător.

Continuând să avanseze din punct de vedere tehnologic, Super Mario's Sunshine, lansat în 2002, a făcut progrese în materie de gravitaţie, permiţând jucătorilor să zboare prin spaţiu şi să aibă mai multe opţiuni de mişcare decât înainte.

În general, seria de jocuri Mario a fost importantă pentru industria jocurilor video şi pentru progresele tehnologice care au fost realizate de-a lungul anilor în domeniul jocurilor pe consolă. Se pare că micul Mario şi fratele său au avut un impact foarte important asupra lumii!

Se spune că personajul Mario din joc poartă numele primului om de afaceri care a închiriat un spaţiu de depozitare pentru compania Nintendo, Mario Segale.

Ziua pachetului de prânz

În copilărie, conţinutul pachetului de prânz era un mister zilnic, dar cu siguranţă era ceva sănătos. Pe măsură ce creştem, comoditatea ia locul planificării şi pregătirii pachetului acasă şi tindem să ne gândim din mers la ce mâncăm la prânz, ajungând să cheltuim bani pe fast-food sau alte alegeri nesănătoase.

Alegerea de a mânca în oraş la prânz (precum şi în alte momente) a contribuit la creşterea taliei adulţilor şi copiilor. Mulţi oameni au tendinţa de a cumpăra în drum produse care de cele mai multe ori sunt pline de conservanţi şi substanţe chimice.

Ziua pachetului de prânz (#PackYourLunchDay) ne ajută să ne reamintim de numeroasele avantaje ale pregătirii de către noi înşine a pachetului de prânz. Aşa vom şti exact ce conţine mâncarea pe care o consumăm şi, în plus, vom putea controla mărimea porţiilor. Poate fi surprinzător ce diferenţă poate face acest lucru în viaţa noastră.

Prin urmare, această zi este o ocazie de a începe noi obiceiuri şi pentru a dezvolta un stil de viaţă sănătos. Putem începe prin a face o listă cu alimentele potenţial nesănătoase pe care le consumăm. Carbohidraţii, zahărul, amidonul şi grăsimile sunt în fruntea listei de ingrediente nesănătoase, care ne pot face să ne simţim sătui pe moment, dar care provoacă şi acea cădere de după-amiază, care ne încetineşte. Aşadar, următorul nostru prânz ar trebui să includă o selecţie nutritivă de ingrediente: legume, fructe şi o sursă de proteine slabe, cum ar fi pui, tofu sau ouă. Oferind organismului alimentele de care are nevoie, nivelul de energie va fi menţinut pe tot parcursul zilei şi vom rezolva problemele mai repede ca oricând.

Pentru o împachetare rapidă, care să nu se transforme într-o corvoadă, este util să păstrăm ingrediente pretăiate în recipiente ermetice în frigider şi, de asemenea, este important să ne asigurăm că avem recipientele potrivite pentru a ne bucura de prânz fără accidente neplăcute.

Ziua internaţională a perucii

Joaca de-a îmbrăcatul a fost o distracţie preferată a copiilor de secole. De ce renunţăm la distracţie?

Ziua internaţională a perucii (#InternationalWigDay) a fost creată pentru ca oricine să se poată juca şi să poată purta o perucă pentru a-şi schimba înfăţişarea. Temashop, un magazin de costume şi accesorii tematice din Danemarca, a creat această sărbătoare pentru a aduce un pic de distracţie în viaţă.

Oamenii cred adesea că perucile sunt doar pentru persoanele care şi-au pierdut părul din cauza unui tratament medical sau a căderii naturale a părului. Dar nu este cazul. Multe celebrităţi au fost deschise în a recunoaşte că folosesc peruci ca un accesoriu pentru alegerile lor de modă. Actorii au folosit peruci de-a lungul istoriei ca parte a costumelor lor. Unii oameni spun că anumite peruci îi ajută să adopte atitudini diferite.

Ziua internaţională a cimpoiului

Organizaţia Internaţională a Cimpoiului şi Societatea Cimpoiului au co-fondat în 2012 o zi dedicată celebrării acestui instrument străvechi, pentru ca istoria şi cântatul la cimpoi să nu se piardă. Această zi este şi un prilej de a promova cele peste 130 de tipuri diferite de cimpoi din întreaga lume.

Cu ocazia primei Zile internaţionale a cimpoiului (#InternationalBagpipeDay), în 2012, au fost organizate evenimente în câteva locuri unice. În Africa de Sud, cimpoierii s-au adunat şi au cântat într-un canion subteran. În Grecia, aceştia au cântat pe dealul Atenei. Au avut loc evenimente şi în ţări în care anterior se credea că nu există mulţi cimpoieri sau chiar niciunul.

În fiecare zonă în care se găseşte, cimpoiul îşi poate schimba sunetul şi forma. Acesta este un instrument milenar şi se susţine că este reprezentat pe o placă hitită datată în anul 1000 î.Hr.

Cimpoiul are o istorie lungă care traversează epocile şi cuprinde multe regiuni. Este un instrument care a trecut testul timpului şi merită cu siguranţă să fie onorat de ziua internaţională a cimpoiului.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel