10 octombrie - Ziua mondială a sănătăţii mintale: "Nu există sănătate fără sănătate mintală"

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
10 octombrie - Ziua mondială a sănătăţii mintale: "Nu există sănătate fără sănătate mintală" (sursa foto: Twitter @WMHDay via medium.com)
10 octombrie - Ziua mondială a sănătăţii mintale: "Nu există sănătate fără sănătate mintală" (sursa foto: Twitter @WMHDay via medium.com)

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament, conform site-ului sant.ro.

Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu consecinţele şi impactul fără precedent al sănătăţii mintale şi impactul pandemiei de COVID-19 asupra a miliarde de oameni, Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) lansează campania Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, tema din 2021 fiind "There is no health without mental health" (trad. Nu există sănătate fără sănătate mintală).

Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) este singura organizaţie internaţională multidisciplinară care se ocupă de toate aspectele sănătăţii mintale. A fost fondată în 1948 pentru a promova, printre toţi oamenii şi naţiunile, prevenirea tulburărilor psihice şi emoţionale, tratamentul şi îngrijirea adecvată a celor cu astfel de tulburări şi promovarea sănătăţii mintale. WFMH este un ONG în statut consultativ cu Consiliul Economic şi Social al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ECOSOC) din 1963, în relaţii oficiale cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi în asociere oficială cu Departamentul de Informaţii Publice al ONU (DPI), conform site-ului wfmh.global.

"Deşi criza COVID-19 este, în primă instanţă, o criză de sănătate fizică, ea poate duce în anumite cazuri la o criză majoră de sănătate mintală, dacă nu se iau măsuri. O bună sănătate mintală este esenţială pentru funcţionarea societăţii. Trebuie să fie punctul central al recuperării/revenirii fiecărei ţări în urma pandemiei COVID-19. Sănătatea mintală şi bunăstarea unor întregi societăţi au fost grav afectate de această criză, care reprezintă o prioritate ce trebuie abordată urgent", se arată în Raportul politic al Naţiunilor Unite "COVID-19 şi nevoia de acţiune în domeniul sănătăţii mintale", din mai 2020, precizează site-ul wfmh.global.

În 30 septembrie 2021, la Bruxelles (Belgia), a avut loc lansarea Coaliţiei paneuropene de sănătate mintală. Cu acest prilej, dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa, declara că "începem să ne unim forţele pentru a ne întări exact de unde începe totul: sănătatea şi bunăstarea noastră mintală", potrivit site-ului euro.who.int.

"Cel puţin 150 de milioane de oameni din regiunea europeană a OMS trăiau cu o afecţiune de sănătate mintală înainte de lovirea COVID-19 şi doar o parte dintre aceştia primeau sprijinul de care aveau nevoie. Evident, lucrurile s-au deteriorat de la debutul pandemiei. Şi cu toţii am fost afectaţi. În luna iulie a acestui an, la Summitul asupra sănătăţii mintale de la Atena, convocat de OMS şi găzduit de guvernul Greciei, decidenţii politici şi experţii din cele 53 de ţări din regiunea europeană au lansat un apel pentru ca sănătatea mintală să fie plasată în centrul recuperării. Astăzi, răspundem la acest apel prin lansarea Coaliţiei paneuropene pentru sănătate mintală", declara directorul regional al OMS pentru Europa.

În opinia sa, Coaliţia pentru Sănătate Mintală ar trebui să fie "un catalizator al speranţei, al speranţei schimbării la toate nivelurile", pentru că "la nivel individual, speranţa este substanţa interioară necesară în călătoria sănătăţii mintale şi a bunăstării; la nivel comunitar, speranţa întăreşte şi încurajează credinţa colectivă în investiţiile în acţiuni şi iniţiative care să asigure impacturi pozitive semnificative şi susţinute asupra factorilor sociali şi a altor factori determinanţi ai sănătăţii mintale", mai precizează site-ul euro.who.int.

În România, Liga Română pentru Sănătate Mintală (LRSM) îşi propune să acţioneze "consecvent şi energic", astfel încât: să cunoască evoluţia fenomenelor comunitare, sociale, economice şi culturale, precum şi influenţa acestor fenomene asupra indivizilor şi grupurilor; să elaboreze soluţii şi strategii adecvate adaptării persoanelor şi grupurilor aflate în dificultate relaţională; să fie organizator şi consultant competent în programe de sănătate mintală; să se constituie ca grup de presiune în raport cu factorii de decizie politică şi administrativă implicaţi în domeniul sănătăţii mintale, menţionează site-ul lrsm.org.ro.

"Considerând că sănătatea mintală este mai mult decât absenţa tulburărilor şi a suferinţei psihice, pentru că implică dezvoltarea vieţii interioare, relaţionale şi sociale în conformitate cu dezideratele individuale şi colective, recunoscând libertatea individului de a-şi alege propria cale de împlinire, respectând identitatea individuală şi de grup, promovând constant principiile afirmării democratice a ideilor şi opiniilor, specializării profesionale în cadrul colaborării inter-disciplinare şi al solidarităţii asociative, (...) misiunea LRSM este de a deveni o organizaţie puternică bazată pe profesionişti din domeniul sănătăţii mintale şi domenii conexe, capabilă să contribuie la elaborarea politicilor guvernamentale de sănătate mintală şi la dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală din România", precizează site-ul Ligii Române pentru Sănătate Mintală.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel