10 octombrie, ziua sănătăţii mintale şi a persoanelor fără adăpost

Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Social
Fotografie de la MART PRODUCTION, Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION, Pexels

Pe data de 10 octombrie se marchează, anual, ziua mondială a sănătăţii mintale, dar şi a persoanelor fără adăpost.

Marcată în fiecare an pe 10 octombrie, Ziua mondială a sănătăţii mintale a fost stabilita în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), în scopul creşterii gradului de conştientizare şi educaţie publică pentru o înţelegere mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.

Tema sub care se desfăşoară în 2022 Ziua mondială a sănătăţii mintale este Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală.

Deşi pandemia a avut şi continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii noastre mintale, Ziua mondială a sănătăţii mintale oferă un prilej de a ne uni eforturile pentru protejarea şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale, scrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe site-ul său.

Multe aspecte ale sănătăţii mintale au fost puse la încercare; încă dinainte de pandemie, în 2019, aproximativ unul din opt oameni la nivel global sufereau de o afecţiune mintală. Cu toate acestea, serviciile şi finanţarea destinată domeniului sănătăţii mintale sunt insuficiente în special în ţările cu venituri mici şi medii.

Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală a sănătăţii mintale, alimentând stresul pe termen scurt sau lung şi periclitând sănătatea mintală a milioane de persoane. Potrivit estimărilor, numărul tulburărilor de anxietate şi depresie au crescut cu 25% în timpul primului an de pandemie. În acelaşi timp, serviciile destinate sănătăţii mintale au fost grav perturbate, iar discrepanţele de tratament pentru afecţiunile din domeniul sănătăţii mintale s-au amplificat.

Ziua populaţiei indigene


Ziua populaţiei indigene onorează cultura şi istoria populaţiei americane native şi a fost celebrată oficial pentru prima dată în Statele Unite în 2021 după ce preşedintele Joe Biden a recunoscut în mod formal această sărbătoare.

Ideea înfiinţării unei zile dedicate populaţiei indigene a încolţit la conferinţa internaţională a ONU împotriva discriminării din 1977. South Dakota a fost primul stat american care a recunoscut această zi în 1989. A fost urmată de Berkeley, California şi Santa Cruz.

Ziua populaţiei indigene coincide cu Ziua lui Columb care, din perspectiva indigenilor, glorifică 500 de ani de violenţă şi opresiune colonială după sosirea exploratorilor europeni, precum Columb, pe teritoriul Statelor Unite.

În prezent, 14 state americane celebrează Ziua populaţiei indigene în locul Zilei lui Columb.

Ziua mondială a persoanelor fără adăpost

Marcată pe 10 octombrie, Ziua persoanelor fără adăpost îşi propune să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte oamenii care trăiesc pe stradă şi a celor care nu beneficiază de o locuinţă adecvată.

Potrivit celui mai recent sondaj dedicat persoanelor fără adăpost realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2005, fenomenul oamenilor străzii este în creştere. Se estimează că peste 100 de milioane de persoane la nivel global nu au o locuinţă, iar cel puţin 1,5 miliarde nu au parte de locuinţe adecvate.

Ziua mondială a persoanelor fără adăpost a fost marcată pentru prima dată în 2010. Conceptul acestei zile a luat naştere în urma discuţiilor dintre activiştii implicaţi în ajutorarea persoanelor fără adăpost din diferite ţări. Ziua adresează şi nevoia unor locuinţe adecvate, sigure, curate, dotate cu toate facilităţile de bază, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel