11 aprilie: Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. De unde-i vine numele și cum se manifestă?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
freepik.com
freepik.com

Este o ocazie importantă pentru a crește conștientizarea despre această afecțiune neurodegenerativă și pentru a evidenția nevoia de cercetare, sprijin și tratament pentru cei afectați de această boală.

Pe 11 aprilie se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Adesea, bolile sunt numite după persoanele care le-au descris sau după simptomele distinctive. În cazul bolii Parkinson, numele vine de la medicul britanic James Parkinson, care a scris despre simptomele caracteristice în lucrarea sa din 1817 intitulată "An Essay on the Shaking Palsy" (Un eseu despre paralizia tremurătoare).

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică ce afectează sistemul nervos central.

Principalele simptome includ tremurul, rigiditatea musculară, bradicinezia (mișcări lente) și instabilitatea posturală. Aceste simptome sunt cauzate de pierderea progresivă a neuronilor dopaminergici din creier, în special într-o regiune numită substantia nigra.

Ziua internaţională de conştientizare a autismului. Iată niște lucruri mai puțin știute despre această tulburare!

Pe lângă aceste simptome motorii, bolnavii de Parkinson pot experimenta și o varietate de alte simptome, cum ar fi tulburările de somn, probleme cu vorbirea și scrierea, tulburări cognitive și probleme de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia.

De la colegii noștri de pe DC Medical, aflăm că Parkinson este a doua cea mai întâlnită tulburare neurodegenerativă legata de vârstă, după boala Alzheimer. De obicei, afecțiunea se diagnostichează după 60-65 de ani, mai des în rândul bărbaților. Însă această afecțiune se poate instala și mai devreme de 50 de ani.

Se spune că la nivel mondial, peste 8 milioane de oameni suferă de această boală. Poți citi mai multe aici.

În prezent, nu există un tratament care să vindece complet boala Parkinson.

Cu toate acestea, există tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate.

Aceste tratamente includ medicamentele care cresc nivelul de dopamină în creier, terapia fizică și ocupațională, precum și terapia cu vorbire și alte forme de terapie adjuvantă.

În unele cazuri, intervențiile chirurgicale, cum ar fi stimularea cerebrală, pot fi considerate utile pentru a controla simptomele severe ale oamenilor care nu răspund la alte tratamente.

Ziua Internațională a fraților și a surorilor. Ce zodii țin cel mai mult la legătura de familie?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel