12 lucruri pe care nu le știai despre Lună

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Diverse
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Vezi Luna în fiecare zi. Totuși, ce știi despre ea? Iată câteva curiozități care te învață lucruri noi despre unicul satelit natural al Pământului.

1. Luna are gravitație

Întocmai ca Pământul, și Luna are propria gravitație, deși este considerabil mai slabă. Ce înseamnă asta? Toți oamenii ar cântări mult mai puțin dacă ar locui pe Lună!

2. Se pare că praful de pe lună miroase ca praful de pușcă

Astronauții aflați în misiunea Apollo 17 și-au găsit costumele acoperite de praful de pe suprafața Lunii atunci când au vrut să se întoarcă. Unul dintre ei a comparat mirosul prafului cu cel al prafului de pușcă. Totodată, se spune că acest praf le-a provocat astronauților un fel de alergie, pentru că au strănutat zile în șir.

3. Este nevoie de aproximativ 27 de zile pentru ca Luna să își finalizeze orbita în jurul Pământului.

4. Luna are temperaturi extreme

Din cauza faptului că Luna nu are o atmosferă protectoare, suprafața sa se confruntă cu temperaturi dintre cele mai extreme. Astfel, temperatura Lunii poate să varieze, de la -233 de grade Celsius pe timpul nopții, până la 123 de grade Celsius pe partea însorită sau pe timpul zilei.

5. Vezi mereu aceeași parte a Lunii

Rotația Lunii în jurul axei sale durează în jur de 27 de zile, la fel cât îi ia Lunii să orbiteze Pământul. De aceea, noi vedem doar o singură față a ei. Mai mult, cealaltă parte a lunii era complet invizibilă înainte de epoca spațială.

6. Luna pare să-și schimbe forma, zilnic

Dacă ai observat Luna în mai multe nopți, probabil te-ai gândit că are forme diferite. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce aceasta orbitează în jurul Pământului, Soarele luminează diferite părți ale Lunii. Desigur, nu Luna se schimbă, ci doar modul în care o vedem în fiecare seară.

7. 12 oameni au ajuns până acum pe Lună

12 persoane au fost pe Lună până în prezent. În 1969, Neil Amstrong a fost primul om care a pășit pe suprafața sa, iar Eugen Cernan, în 1972, a fost ultimul.

8. Cel mai mare crater al Lunii are aproape 2000 de km

Numele celui mai mare crater al Lunii este Aitken si masoara in jur de 2000 de km.

9. Există apă pe Lună

Dacă până acum existau îndoieli, în 2018, au fost oameni de știință care au afirmat că există dovezi clare ale existenței apei pe suprafața Lunii. În 2020, au existat astronomi care au confirmat detectarea moleculelor de apă pe suprafața Lunii, luminată de Soare.

10. Ora standard lunară reprezintă fusul orar al Lunii

Ei bine, se pare că un an pe Lună este format din 12 zile, date după cei 12 oameni care au ajuns până acum pe suprafața ei.

11. Luna are un sfert din diametrul Pământului

12. Luna a luat naștere acum peste 4 miliarde de ani și la 50 de milioane de ani după nașterea sistemului solar.

Surse de informare: natgeokids.com, space.com, surfertoday.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel