14 februarie - Ziua bomboanelor de ciocolată cu cremă, a donatorilor de organe, a conştientizării furtului animalelor de companie

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
14 februarie - Ziua bomboanelor de ciocolată cu cremă, a donatorilor de organe, a conştientizării furtului animalelor de companie (sursa foto: Rae Wallis / Unsplash)
14 februarie - Ziua bomboanelor de ciocolată cu cremă, a donatorilor de organe, a conştientizării furtului animalelor de companie (sursa foto: Rae Wallis / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Ziua de 14 februarie este deja cunoscută ca fiind Ziua Îndrăgostiţilor, încă mai are câteva semnificaţii speciale:

Ziua în care îţi faci curăţenie în computer

Când ai curăţat ultima dată coolerul şi ai şters praful de pe placa de bază? Ziua în care îţi cureţi computerul (#CleanOutYourComputerDay), marcată în a doua zi de luni din februarie, ne reaminteşte că trebuie să avem grijă de computerul nostru şi să-l curăţăm periodic atât pe exterior, cât şi în interior.

Praful determină acumularea căldurii, iar computerele nu funcţionează la performanţă maximă atunci când se supraîncălzesc. Odată curăţenia exterioară terminată, e timpul să ştergi fişierele şi programele nenecesare întrucât un hard disk supraîncărcat poate fi la fel de dăunător ca şi un cooler nefuncţional.

Ziua roţii Ferris

Roata Ferris este o atracţie nelipsită din orice parc de distracţii, oferind vizitatorilor o perspectivă impresionantă, de la mare înălţime, asupra peisajului.

Ziua roţii Ferris (#FerrisWheelDay) a fost iniţiată pentru a-l cinsti pe George Washington Gale Ferris, Jr, inventatorul maşinăriei. Un inginer născut în Galesburg, Illinois, Ferris a inventat roata care îi poartă numele în 1893, pe când avea 33 de ani şi şi-a prezentat invenţia la Expoziţia Mondială Columbiană, care celebra aniversarea a 400 de ani de la debarcarea lui Columb în Lumea Nouă. Creaţia lui Ferris avea o înălţime de 80 de metri şi era prevăzută cu 36 de cabine învelite în sticlă şi prevăzute cu uşi. După terminarea expoziţiei, a mai funcţionat până în octombrie 1863. În 1894, roata Ferris a fost dezasamblată integral.

Printre cele mai impresionante roţi Ferris din lume se numără Niagara Skywheel din Canada, care oferă o perspectivă spectaculoasă asupra cascadei Niagara, London Eye, care oferă privelişte asupra râului Tamisa, Tianjin Eye din Tianjin, China, construită peste râul Hair.

Ziua donatorilor de organe

Ziua donatorilor de organe (#OrganDonorDay) îi celebrează pe toţi cei care au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti donând sânge, măduvă, ţesut sau chiar organe, deseori în beneficiul unor oameni pe care nu i-au întâlnit niciodată. Ziua donatorilor de organe este totodată o zi care celebrează altruismul şi a umanitatea.

Ziua bomboanelor de ciocolată umplute cu cremă

Nimic nu se compară cu o bomboană de ciocolată care se topeşte în gură eliberând un miez cremos şi suculent cu gust de căpşune, caramel, mentă sau alte arome delicioase care pot satisface şi cel mai pretenţioase gusturi.

Conceptul bomboanelor de ciocolată umplute cu cremă are la bază pralinele, atestate în secolul al XVII-lea de un industriaş din lumea zahărului pe nume Marshal du Pessis-Praslin. Pe vremea aceea, cacaoa (prin urmare şi ciocolata) erau relativ necunoscute în Europa, aşa că pralinele erau în mare parte doar nuci învelite într-un strat de zahăr caramelizat. Datorită multelor noi ingrediente venite din Lumea Nouă, încet, dar sigur, pralinele au început să evolueze, devenind din ce în ce mai creative şi mai sofisticate odată cu trecerea timpului.

Se crede că primele bomboane de ciocolată umplute cu cremă au fost create în 1912 de Jean Neuhaus II, un ciocolatier belgian. Nu a trecut mult, iar bomboanele au început să fie umplute cu diverse creme de lichior, marţipan, fructe sau caramel.

Ziua bomboanelor de ciocolată umplute cu cremă (#CreamFilledChocolatesDay) coincide cu o altă sărbătoare importantă care se celebrează cu ciocolată, Ziua Sfântului Valentin, când, potrivit estimărilor, cel puţin 26.000 de tone de ciocolată vor fi cumpărate, dintre care o proporţie importantă o reprezintă bomboanele umplute cu cremă.

Ziua internaţională în care dăruieşti cărţi

Ziua internaţională în care dăruieşti cărţi (#BookGivingDay) celebrează generozitatea şi dragostea pentru lectură şi este marcată prin donaţi de cărţi în beneficiul copiilor.

La iniţiativă participă cel puţin 44 de ţări din lume.

Celebrarea a fost iniţiată în 2012 în Marea Britanie de Amy Broadmoore şi de fiul ei prin intermediul site-ului Delightful Children's Books. Organizarea sărbătorii a fost apoi preluată de scriitoarea Emma Perry în 2013, care administrează în prezent site-ul oficial (bookgivingday.com). Potrivit site-ului, este "o iniţiativă 100% pe bază de voluntariat al cărei scop este de a creşte accesul şi entuziasmul copiilor pentru cărţi".

Potrivit studiilor, cărţile şi lectura cu voce tare au beneficii emoţionale şi cognitive pentru oamenii de toate vârstele, dar în special pentru copii.

Ziua conştientizării furtului animalelor de companie

Această zi doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei metodelor de identificare a animalelor de companie, cum ar fi microciparea sau tatuarea. Este o zi care încurajează posesorii de animale de companie să ia măsuri pentru a asigura securitatea animalului.

Ziua conştientizării furtului animalelor de companie (#PetTheftAwarenessDay) a fost lansată în 1988 de organizaţia Last Chance for Animals. Cu aproape 2 milioane de animale de companie furate anual doar în Statele Unite, ameninţarea este una reală.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel