17 mai, zi cu dezlegare la pește. Ce poveste impresionantă de viață au avut Sfântul Andronic și Sfânta Iunia?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
freepik.com
freepik.com

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește azi pe Sfântul Apostol Andronic, dar și pe soția sa, Iunia. Vezi ce rugăciune intensă poți să rostești azi.

Sfântul Andronic și soția sa, Iunia, sunt adulați în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică, fiind pomeniți în calendarul ortodox pe 17 mai.

De asemenea, ei sunt menționați în Noul Testament, în Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel (Romani 16:7), unde sunt descriși ca "rude și tovarăși de închisoare" ai acestuia și sunt apreciați ca "remarcați între apostoli".

Sfântul Andronic este considerat unul dintre cei 70 de apostoli, un grup mai larg de misionari creștini din perioada apostolică, pe care Biserica Ortodoxă îi recunoaște ca fiind ucenici ai lui Iisus Hristos și "colaboratori" ai apostolilor principali. În tradiția bisericii, Andronic a fost hirotonit episcop de Pannonia, o regiune din Imperiul Roman și a lucrat pentru răspândirea creștinismului în această zonă.

Iunia, soția sa, este recunoscută pentru credința și contribuția sa la misiunea creștină. Deși rolul său specific nu este detaliat în scripturi, asocierea sa cu Andronic și menționarea în scrisorile lui Pavel sugerează o implicare semnificativă în comunitatea creștină timpurie.

Pe lângă mențiunile din Noul Testament, informațiile despre viața și activitatea lor provin în mare parte din tradiția bisericească și din scrierile patristice. Conform acestei tradiții, Andronic și Iunia au îndurat multe suferințe și persecuții din partea autorităților romane, dar au rămas credincioși și dedicați misiunii lor.

Cei doi sfinți sunt sărbătoriți pentru exemplul lor de credință și devotament și sunt considerați modele de viață creștină și misionară.

Superstițiile asociate zilei de Vineri. Ziua în care poți atrage cel mai mult ghinion!

Rugăciunile lor sunt invocate în biserică pentru a căuta ajutor divin și inspirație spirituală.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Andronic

Sfinților Apostoli din ceata celor șaptezeci: Acvila cu soția ta, Priscila; Andronic cu soția ta, Iunia, și Filimon cu soția ta, Apfia, și cu fiul vostru, Arhip, pentru iubirea lui Hristos ați lăsat cele ale lumii și v-ați pus grumajii pentru Evanghelie și pentru Adevăr, cununa muceniciei dobândind.

Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai soț și soție împreună, dedicându-se lucrării apostolice! Miluiți-ne pe noi, voi, cinstitorilor de Dumnezeu, Acvila și Priscila, voi, cei care la Corint pe Sfântul Pavel, Apostolul neamurilor, l-ați găzduit, împreună cu care la făurirea corturilor v-ați nevoit, apoi în Efes și în alte locuri l-ați urmat; și voi, Sfinților Andronic și Iunia, cei de un neam cu Marele Apostol Pavel, care în Epistola sa către Romani vă numește "împreună închiși cu el, vestiți între apostoli și care înaintea lui ați fost în Hristos"; și voi, Sfinților Filimon și Apfia cu fiul vostru, Arhip, care casa voastră din Colose în Biserică Vie ați prefăcut și pe Hristos Domnul ați mărturisit cu prețul vieții.

Văzând toate acestea și minunându-ne de vitejia și dragostea voastră, vă rugăm să luați aminte la cererile noastre pe care cu multă zdrobire de inimă le aducem. Picurați și peste sufletele noastre untdelemnul iubirii de Dumnezeu, ca să avem candelele aprinse pentru Mirele Hristos și de întunericul cel din afară să ne izbăvim.

Familiile creștinilor păziți-le în unitate și în legătura păcii. Înmulțiți dragostea și sporiți-le credința. De tentațiile lumii și de calea cea largă a Mamonei păziți pe soții creștini. Conștiința le-o treziți. Pocăința le-o insuflați. Cele bune și de folos, cele binecuvântate să le sporiți, iar de cele nefirești, rele și stricate să ne izbăviți. Păziți-ne de smintelile și tulburările acestui veac întunecat, nor călăuzitor făcându-se pentru noi rugăciunile voastre către Hristos. Amin. Sfinților Apostoli Acvila cu soția ta, Priscila; Andronic cu soția ta, Iunia și Filimon cu soția ta, Apfia, și fiul vostru, Arhip, care întru calea căsătoriei și a familiei ați petrecut, luați aminte la mulțimea ispitelor în care familiile viețuiesc în zilele noastre. Puținătatea dragostei și a înțelegerii slăbește unitatea și alungă pacea multora.

Multa sudoare cu care muncim, ca altădată vechii iudei robind la cărămizile lui Faraon, stoarce din noi toată vlaga cea sufletească pe care o datorăm casnicilor noștri. Suntem copleșiți de nevoile zilei și am uitat să trăim pentru viață, iar nu pentru cele ale lumii. Ne facem griji pentru multe, pentru cele cu care ne vom îmbrăca, ne vom hrăni și ne vom adăposti, uitând porunca Mântuitorului care ne spune că de cele cerești să ne îngrijim, că toate cele de trebuință pentru traiul zilnic se vor adăuga nouă. Pentru aceasta, ne afundăm în neliniștea cea rea și ne facem unii altora nu sprijin, ci tirani. Și, adăugând rană peste rană, căutăm mângâiere în frumuseți străine, trădând dragostea cea dintre noi. Într-un cuvânt, nefericire, amar și despărțire apasă pe sufletele celor căsătoriți, umplând de suferință sufletele multor copilași.

Nu ne lăsați pe noi, ci din iadul acesta scoateți sufletele noastre, Sfinților Apostoli Acvila și Priscila; Andronic și Iunia; Filimon și Apfia cu fiul vostru, Arhip! Împăcați sufletele noastre, întoarceți-ne unul către celălalt și pe toți către Dumnezeu, ca să aflăm milă, pace și dragoste mântuitoare! Din tirania grijilor celor multe și a stăpânirii asupra celuilalt, în încredințare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și slujirea celuilalt prefaceți slabele noastre puteri sufletești! Astfel încât, prin rugăciunile voastre, să aflăm izbăvire din ispita despărțirii și a neiubirii dintre noi și să ne facem unii altora prilej de bucurie și de odihnă. Sfinților Apostoli, de la Tronul Mielului de unde vă aflați, pe noi, cei din lume, dar nu ai lumii, nu ne uitați și nu ne treceți cu vederea. Ci, văzând zilele că sunt rele, grabnic veniți-ne în ajutor, ca prin rugăciunile voastre mântuire să dobândim. Amin.

Ai în vedere și următorul articol: Puterea spovedaniei. Lecția Sfintei Maria Egipteanca despre transformarea spirituală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel