18 martie - Ziua somnului, a momentelor jenante şi a nasului roşu

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
18 martie - Ziua somnului, a momentelor jenante şi a nasului roşu (sursa foto: Kate Stone Matheson / Unsplash)
18 martie - Ziua somnului, a momentelor jenante şi a nasului roşu (sursa foto: Kate Stone Matheson / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce reprezintă ziua de 18 martie:

Ziua mondială a somnului

Sărbătorită în fiecare an în ziua de vineri care precede echinocţiul de primăvară, Ziua mondială a somnului (#WorldSleepDay) este marcată anul acesta la 18 martie.

Potrivit worldsleepday.org, scopul acestei zile, promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului, este acela de a evidenţia importanţa pe care somnul suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, reglarea în mod natural a ritmului circadian, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii.

De asemenea, în această zi, marcată în zeci de ţări, se atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi a societăţii.

Astfel, conform daysoftheyear.com, Ziua Mondială a Somnului îşi propune să aducă oamenii laolaltă, fie că este vorba despre persoane obişnuite, fie despre cadre medicale, pentru a discuta despre problemele asociate somnului şi a contribui la găsirea unor soluţii în vederea prevenirii problemelor legate de somn.

Pentru a marca Ziua mondială a somnului, nimic nu e mai potrivit decât... un somn odihnitor. De asemenea, specialiştii sfătuiesc să se profite de momentele libere, ori de câte ori se poate, printr-o siestă pentru încărcarea bateriilor.

Nici igiena somnului nu trebuie neglijată. Acest proces permite creierului şi corpului să se liniştească şi să se pregătească pentru o noapte de somn. În acest sens, se recomandă obiceiuri sănătoase şi practici de relaxare, precum: ore fixe de culcare şi trezire, activitate fizică în fiecare zi, eliminarea cofeinei şi a altor stimulenţi seara, îndepărtarea surselor de stres şi anxietate, practicarea meditaţiei şi închiderea surselor de lumină albastră ce perturbă producţia de melatonină, hormon responsabil de reglarea somnului.

Ziua momentelor jenante

Ipostazele jenante sunt o realitate, fiind prezente, mai mult sau mai puţin, în viaţa fiecăruia dintre noi, iar Ziua momentelor incomode este o sărbătoare, sau o scuză, pentru a ne distra pe seama acestora.

Deşi nu există prea multe informaţii cu privire la originile acestei sărbători, există unele voci care susţin că este oportună - şi deloc întâmplătoare - imediat după Ziua Sfântului Patrick.

Această zi are şi o mascotă: broasca ţestoasă jenată.

Aşadar, dacă trăiţi un moment penibil astăzi, puteţi să faceţi liniştiţi haz de necaz şi să celebraţi Ziua momentelor jenante împărtăşind întâmplarea pe reţelele sociale, cu hashtag-ul #AwkwardMomentsDay.

Ziua companiilor cărora le pasă

În fiecare an, pe 18 martie, este sărbătorită Ziua companiilor cărora le pasă (#CompaniesThatCareDay), propusă de organizaţia americană Center for Companies that Care, înfiinţată pentru a spori bunăstarea angajaţilor şi a comunităţilor, inspirând companiile să se ghideze în practicile lor zilnice după principiile unui angajator responsabil social.

Această zi celebrează companiile care îşi apreciază angajaţii, în care aceştia din urmă se simt stimulaţi, încurajaţi şi susţinuţi.

De asemenea, aceasta este o zi în care angajatorii sunt încurajaţi să facă mai multe pentru comunitate şi pentru angajaţii lor.

Potrivit Center for Companies that Care, există anumite caracteristici ce definesc organizaţiile care sunt responsabile şi au grijă de angajaţii lor şi de comunitate. Printre acestea se numără susţinerea unui mediu de lucru care se bazează pe respectul şi demnitatea tuturor lucrătorilor, grija faţă de efectele deciziilor luate asupra angajaţilor şi comunităţii şi implicarea în politicile publice şi/sau eforturile comunităţii.

Totodată, companiile ar trebui să stabilească şi să comunice standarde de integritate etică şi de comportament, să aprecieze şi să recunoască toate contribuţiile lucrătorilor şi să dezvolte şi să încurajeze lideri excepţionali la toate nivelurile. Alte caracteristici includ asigurarea bunăstării angajaţilor şi a membrilor de familie ai acestora prin practici, politici, beneficii şi compensaţii, precum şi menţinerea unui echilibru sănătos între activitatea profesională şi cea personală şi cultivarea întregului potenţial al tuturor lucrătorilor.

Ziua biodiselului

Biodieselul este o substanţă obţinută din uleiuri vegetale şi animale uzate prin procesarea uleiului cu alcool pentru a produce un combustibil care este capabil să ardă şi să alimenteze orice.

Această sursă regenerabilă de energie pe bază de materie organică se obţine prin reacţia de transesterificare. Procesul a fost realizat pentru prima dată în 1853 de oamenii de ştiinţă E. Duffy şi J. Patrick, însă la acea vreme produsului obţinut nu i s-a găsit o aplicaţie practică. Acest lucru s-a schimbat, însă, în 1893, în Augsburg, Germania, când a fost produs primul model diesel al lui Rudolf Diesel, care funcţiona cu ulei de arahide. Diesel nu a intenţionat ca acesta să funcţioneze cu ulei de arahide, însă când a fost prezentat la Expoziţia de la Paris în 1900, a făcut acest lucru la cererea guvernului francez.

O invenţie uimitoare, ce merită o sărbătoare proprie, Ziua biodieselului (#BiodieselDay).

Ziua nasului roşu

Ziua nasului roşu (#RedNoseDay) marcată în acest an pe 18 martie, este un eveniment nu doar distractiv şi amuzant, ci şi un prilej pentru strângerea unor fonduri în scopuri caritabile. La acesta iau parte comedianţi, actori şi alte vedete, precum şi persoane obişnuite, care doresc să participe purtând un "nas de clovn", făcând o donaţie şi aducând un zâmbet.

Această zi a fost iniţiată în 1985, de organizaţia caritabilă britanică Comic Relief din dorinţa de a răspunde foametei care devasta la acea vreme Etiopia. Intenţia a fost de a-i aduce pe comendianţii din întreaga lume laolaltă pentru a-i face pe oameni să zâmbească şi să contribuie în acelaşi timp la cauză.

De la an la an, Ziua nasului roşu a ajuns să fie celebrată într-un număr tot mai mare de ţări, cuprinzând diverse evenimente caritabile la care participă comedianţi faimoşi şi vedete, precum Rowan Atkinson, Steve Martin, Take That, Jack Black, Simon Cowell, James Corden, Miranda Hart şi mulţi alţii, potrivit daysoftheyear.com.

Ziua nasului roşu a colectat peste 1 miliard de lire sterline şi peste 250 de milioane de dolari, sume donate în scopuri caritabile. În plus, a vândut milioane de nasuri roşii, pe care oamenii le poartă în această zi pentru creşterea nivelului de conştientizare cu privire la această sărbătoare şi la importanţa ei. 

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel