21 februarie - Ziua Internaţională a Limbii Materne: "O limbă MOARE la fiecare două săptămâni"

astrosens Team | Dată: 21 feb 2022, 09:48 | Categorie: Lifestyle
21 februarie - Ziua Internaţională a Limbii Materne: "O limbă MOARE la fiecare două săptămâni" (sursa foto: Hannah Wright / Unsplash)
21 februarie - Ziua Internaţională a Limbii Materne: "O limbă MOARE la fiecare două săptămâni" (sursa foto: Hannah Wright / Unsplash)

Ziua internaţională a limbii materne este marcată anual, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.

Anunţată de UNESCO în 1999, la iniţiativa Bangladeshului, Ziua Internaţională a Limbii Materne (#InternationalMotherLanguage) sărbătoreşte diversitatea culturală şi comemorează studenţii "martiri ai limbii" din Bangladesh.

În 21 februarie 1952, când zona care este acum Bangladesh făcea parte din Pakistan sub numele "Pakistanul de Est", mai mulţi studenţi care manifestau pentru recunoaşterea limbii bengali ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan au fost ucişi prin împuşcare la Dhaka, actuala capitală a Bangladeshului. Sacrificiul acestor studenţi este onorat, în fiecare an, prin încurajarea multiculturalismului şi promovarea de măsuri de protecţie pentru limbile şi dialectele considerate a fi în pericol.

Statul modern Bangladesh a obţinut independenţa faţă de Pakistan abia în 1971. Limba oficială a Bangladeshului este bangla, cunoscută şi sub numele de bengali.

Potrivit britishcouncil.org, există aproximativ 6.500 de limbi în lume, dar o limbă moare la fiecare două săptămâni. Ziua Internaţională a Limbii Materne este o zi în care sunt celebrate şi protejate toate limbile din lume.

Conform UNESCO, diversitatea lingvistică este în pericol pe măsură ce din ce în ce mai multe limbi şi dialecte dispar. La nivel global, 40% din locuitorii planetei nu au acces la educaţie într-o limbă pe care o vorbesc şi o înţeleg. Societăţile multiculturale există prin limbile vorbite în cadrul lor, care păstrează şi transmit tradiţiile şi cultura oamenilor într-un mod sustenabil.

Cu prilejul proclamării acestei zile, statele membre ale ONU s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare. Ulterior, Adunarea Generală a ONU, print rezoluţia din 16 mai 2007, a invitat statele membre "să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii". De asemenea, a proclamat anul 2008 ca Anul Internaţional al limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională, prin multilingvism şi multiculturalism.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea acesteia precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol, potrivit potrivit www.un.org.

Tema Zilei Internaţionale a Limbii Materne din acest an este, conform UNESCO, "Folosirea tehnologiei pentru învăţarea multilingvă: Provocări şi oportunităţi" şi pune în discuţie rolul potenţial al tehnologiei în progresul educaţiei multilingve şi în sprijinul dezvoltării învăţământului de calitate pentru toţi.

Fără incluziune lingvistică, nu poate exista acces egal la educaţie pentru toţi. Printre evenimentele care marchează Ziua Internaţională a Limbii Materne se numără festivaluri multiculturale care promovează pluralismul vocilor şi coeziunea socială, conştientizarea culturală şi toleranţa. Nuanţele unice şi subtilităţile comunicării lingvistice care-i conectează pe indivizi la o cultură şi le creează o identitate personală sunt preţuite şi încurajate.

În cuvintele lui Nelson Mandela, "Dacă vorbeşti cu un om într-o limbă pe care o înţelege, acel lucru ajunge în mintea sa. Dacă vorbeşti cu el în limba lui, atunci acel lucru ajunge în inima sa".

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play