22 martie - Ziua mondială a apei şi Ziua în care ne suntem "pe atât de tineri pe cât ne simţim"

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
22 martie - Ziua mondială a apei şi Ziua în care ne suntem "pe atât de tineri pe cât ne simţim" (sursa foto: Jimmy Chang / Unsplash)
22 martie - Ziua mondială a apei şi Ziua în care ne suntem "pe atât de tineri pe cât ne simţim" (sursa foto: Jimmy Chang / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce reprezintă ziua de 22 martie:

Ziua mondială a apei

Ziua apei (#WaterDay) este un eveniment anual care îşi propune să se concentreze asupra problemelor globale privind accesul la apă potabilă. În acest an, ziua apei este dedicată legăturii dintre apă şi schimbările climatice. "Adaptarea la efectele pe care schimbările climatice le au asupra apei va proteja sănătatea şi va salva vieţi", conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Apa este o resursă extrem de preţioasă, la care mulţi nu se gândesc, fiind obişnuiţi să acceseze această resursă prin simpla deschidere a unui robinet. Ziua mondială a apei reprezintă un apel la a ne gândi la acei oameni şi la acele locuri unde apa este o resursă rară şi o chemare pentru a găsi soluţii pentru cei care nu au acces la apă curată. Conform datelor ONU, în întreaga lume trăiesc 783 de milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată.

Ziua mondială a apei a fost propusă în cadrul Agendei 22 de la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din 1992, ce s-a desfăşurat la Rio de Janeiro. În luna decembrie a acelui an, Adunarea generală a ONU a adoptat rezoluţia ca data de 22 martie a fiecărui an să fie dedicată apei şi creşterii gradului de conştientizare cu privire la această resursă. Prima Zi mondială a apei a avut loc la 22 martie anul următor.

De asemenea, Ziua mondială a apei le oferă oamenilor de pretutindeni şansa de a înţelege problemele cu care se confruntă semenii lor care nu au acces la apă curată dar şi şansa de a-i ajuta pentru a depăşi aceste probleme.

În ceea ce priveşte legătura dintre apă şi schimbările climatice, ONU a subliniat faptul că episoadele meteorologice de vreme extremă pot avea efecte negative asupra surselor de apă curată. De asemenea, ONU atrage atenţia asupra modului în care noi, ca societate, avem nevoie de apă pentru a supravieţui, atât la nivel individual cât şi al sistemelor pe care ne bazăm şi pe care este clădită societatea - sistemul medical, sanitar, educaţie, afaceri şi multiple industrii.

Ziua "pe atât de tânăr pe cât te simţi"

Ziua "pe atât de tânăr pe cât te simţi" este o zi în care suntem chemaţi să renunţăm la inhibiţiile asociate vârstei biologice. Dacă eşti o persoană cu o sănătate bună, dar te simţi îngrădit în modul în care a-i vrea să te manifeşti de prejudecăţile sociale cu privire la cum ar trebui să se comporte o persoană de vârsta ta, aceasta este ziua în care eşti chemat să fii tu însuţi, pentru că vârsta nu este decât un număr.

Ziua în care eşti chemat să fii pe atât de tânăr pe cât te simţi este un îndemn la rebeliune şi la nonconformism. Ea poate fi sărbătorită făcând ceva diferit, schimbând coafura sau frizura cu una tinerească, îmbrăcând haine pe care nu le porţi de obicei, iar dacă ai deja copii adolescenţi îi poţi "şoca" pe ei şi pe prietenii lor ieşind împreună cu ei în oraş, la un suc şi la un film.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel