24 martie - Ziua de luptă împotriva tuberculozei, Ziua stafidelor în ciocolată, Ziua colegului de apartament

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
24 martie - Ziua de luptă împotriva tuberculozei, Ziua stafidelor în ciocolată, Ziua colegului de apartament (sursa foto: CDC / Unsplash)
24 martie - Ziua de luptă împotriva tuberculozei, Ziua stafidelor în ciocolată, Ziua colegului de apartament (sursa foto: CDC / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce reprezintă ziua de 24 martie:

Ziua stafidelor în ciocolată

Stafidele învelite în ciocolată (#ChocolateCoveredRaisinDay), celebrate pe 24 martie, sunt o gustare delicioasă şi sănătoasă, stafidele fiind o sursă excelentă de calciu, potasiu, fier, fibre şi vitamina B.

Stafidele în ciocolată au fost mult timp gustarea preferată a celor care merg la cinema. Cumva, un bol de popcorn şi o pungă cu stafide în ciocolată sunt combinaţia perfectă în timpul vizionării unui film.

Raisinets, una dintre mărcile cele mai populare de stafide învelite în ciocolată, a început să fie comercializată pentru prima dată în Satele Unite în 1927 de compania Blumenthal Chocolate. Succesul înregistrat timp de aproape 60 de ani de această marcă a determinat gigantul alimentar Nestle să o adauge în portofoliul său în 1984.

Ziua colegului de apartament

Ziua de 24 martie este dedicată colegului de apartament (#Flatmate'sDay), prilej de a ne arăta aprecierea şi recunoştinţa pentru persoana cu care împărţim spaţiul de locuit. Împărţirea unui apartament este o practică răspândită în Statele Unite, Marea Britanie, regiuni din Europa şi India în scopul reducerii costurilor de locuire.

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Ziua mondiala de lupta împotriva tuberculozei, marcată în fiecare an pe 24 martie, reprezintă un prilej de a atrage atenţia opiniei publice asupra consecinţelor devastatoare din punct de vedere sanitar, social şi economic ale tuberculozei, precum şi de a lansa un avertisment referitor la ameninţările tuberculozei rezistente la medicamente.

Tuberculoza este în continuare unul dintre cei mai letali ucigaşi infecţioşi din lume, potrivit OMS, iar 20.000 de persone mor în fiecare an din cauza acestei boli în regiunea Europei. Tema din 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este Investeşte ca să stopezi TBC-ul. Salvează vieţi! şi reaminteşte nevoia urgentă de a investi resurse pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei şi a atinge obiectivele enunţate de liderii globali în vederea stopării epidemiei de TBC. Alocarea de resurse este un subiect cu atât mai sensibil în contextul diferitelor crize - pandemia de COVID-19, conflicte militare şi dezastre de mediu -, care au periclitat progresele în ceea ce priveşte eliminarea tuberculozei.

Ziua de 24 martie a fost aleasă întrucât marchează data la care, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională ca a descoperit bacilul care provoacă tuberuloza, deschizând astfel calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.

În fiecare zi, peste 4.100 de persoane mor din cauza tuberculozei şi aproape 30.000 se îmbolnăvesc de tuberculoză al nivel global, în ciuda faptului că este o boală tratabilă şi care poate fi prevenită. 

Ziua internaţională pentru adevăr în încălcările grave ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor

La 24 martie este celebrată, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr în încălcările grave ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor, potrivit www.un.org.

Această zi a fost instituită pentru a aduce un omagiu memoriei monseniorului Oscar Arnulfo Romero, care a fost asasinat în 1980. Monseniorul Romero a fost un activist important în denunţarea încălcărilor grave ale drepturilor omului a celor mai vulnerabile persoane în El Salvador.

Scopul marcării acestei zile vizează: omagierea memoriei victimelor care s-au confruntat cu grave încălcări ale drepturilor omului şi pentru promovarea dreptului la adevăr şi justiţie; aduce, de asemenea, recunoştinţă celor care şi-au dedicat viaţa şi celor care şi-au sacrificat viaţa în eforturile de promovare şi protejare a drepturilor omului pentru toţi cetăţenii. Prin această zi se urmăreşte, deopotrivă, munca extraordinară şi valorile promovare de arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero din El Salvador, care a denunţat, în repetate rânduri, încălcările drepturilor omului a celor mai vulnerabile populaţii şi a apărat principiile de protejare a vieţii, de promovare a demnităţii umane şi de opoziţie faţă de toate formele de violenţă, indică www.un.org.

La 21 decembrie 2010, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat data de 24 martie drept ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcările grave ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel