25 mai: Ziua sănătății și a fitnessului pentru vârstnici. Ziua vinului, dar și ziua prosopului

Autorul articolului: Astrosens Team, Autorul articolului: Elena Airini |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua sănătăţii şi a fitnessului pentru vârstnici

În ultima miercuri din luna mai se sărbătoreşte Ziua sănătăţii şi fitnessului pentru vârstnici (#SeniorHealthFitnessDay), potrivit daysoftheyear.com. Pe măsură ce îmbătrânim, exerciţiile fizice devin o provocare din ce în ce mai mare, dar capătă şi o importanţă mai mare. Această zi îşi propune să încurajeze persoanele vârstnice să exploreze şi să experimenteze, cu ajutor specializat, opţiuni de exerciţii fizice cu impact redus, precum activităţi pentru sănătatea cardiovasculară, cu greutăţi mici, ori cu propria greutate, sau în apă, care să devină o practică regulată. Astfel de exerciţii sunt benefice atât pentru sănătatea fizică, dar şi pentru cea mintală.

De asemenea, constituie o modalitate binevenită de socializare. Printre activităţile recomandate se numără de asemenea mersul pe jos şi drumeţiile, înotul, ciclismul, yoga, dansul sau tenisul, practicate în funcţie de starea de sănătate, după consultarea medicului de familie. Totodată, această zi încurajează un stil de viaţă sănătos la vârsta a treia, atât prin mişcare, cât şi prin alimentaţie echilibrată. O dietă sănătoasă, alături de exerciţiile fizice practicate regulat, pot să crească nivelul de energie, să întărească sistemul imunitar, să menţină masa musculară şi densitatea oaselor şi elasticitatea articulaţiilor, reducând totodată riscul de fracturi şi de cădere, o problemă comună la vârsta a treia.

Ziua stepului

În fiecare an, pe 25 mai, este sărbătorită Ziua stepului, un stil de dans cu origini afro-americane, foarte îndrăgit mai ales în Statele Unite, unde sunt organizate cursuri, dar şi competiţii la care sunt premiaţi cei mai pricepuţi practicanţi. Stepul, stil de dans ale cărui tehnici se bazează pe bătăi ritmice sincopate ale vârfului şi tocului pantofilor, este mai puţin practicat în ţara noastră, însă a devenit cunoscut în special datorită filmelor clasice cu Gene Kelly, Fred Astaire sau Ginger Rogers.

Ziua stepului, sărbătorită pentru prima dată în Statele Unite în 1989, celebrează moştenirea şi originile acestui stil, dar şi pe cei care l-au făcut celebru, precum Bill 'Bojangles', John W. Bubbles, Ann Miller, Eleanor Powell, Mark Brothers şi mulţi alţii. Stepul a apărut în secolul al XIX-lea, când dansatori din întreaga lume şi-au combinat ideile în Lumea Nouă. La început, stepul a fost o activitate marginală, care a început în comunităţile de sclavi. Proprietarii acestora le luau instrumentele muzicale şi tobele, aşa că au început să improvizeze, folosindu-şi picioarele pe post de percuţie, potrivit daysoftheyear.com. De-a lungul anilor, au fost elaborate şi perfecţionate mişcările şi au apărut chiar şi pantofi speciali de step, cu întărituri la vârfuri şi tocuri pentru a obţine sunete mai bune. 

Ziua prosopului

La prima vedere, Ziua prosopului pare o sărbătoare lipsită de valoare. Însă, un prosop 'este cel mai util lucru pe care un autostopist interstelar îl poate duce cu el', scrie în 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' ('Ghidul autostopistului galactic' - Editura Nemira, colecţia Nautilus), semnată de Douglas Adams. Potrivit 'ghidului', prosopul 'are o mare valoare practică - te poţi înveli cu el (...), te poţi întinde pe el (...), te poţi acoperi cu el (...) îl poţi folosi ca pe o velă (...), îl poţi uda ca să-l utilizezi în lupte corp la corp, ţi-l poţi înfăşură în jurul capului ca să te păzeşti de gazele toxice (...), îl poţi flutura în caz de urgenţă ca pe un S.O.S. şi, bineînţeles, te poţi şterge cu el de apă'.

De asemenea, conform aceluiaşi 'ghid', un prosop 'are o valoare psihologică imensă', deoarece dacă un autostopist are prosopul la el, atunci 'se poate presupune automat că insul este şi în posesia unei periuţe de dinţi, a unui fular de faţă, a unui săpun, a unei cutii de biscuiţi, a unei carafe, a unei busole, a unei hărţi, a unor mătănii, a unui spray contra ţânţarilor, a unor haine contra umezelii, a unui costum spaţial etc.' şi, astfel, 'un astfel de individ este în mod evident un om de care trebuie să ţii seama'. Ştiind toate acestea, Ziua prosopului, însoţită de hashtag-ul #TowelDay, capătă valoare. În special pentru fanii cărţii, ai genului SF şi, în general, pentru persoanele cu simţul umorului.

Ziua vinului

Ziua vinului (#WineDay), ocazia perfectă pentru a cunoaşte mai multe despre această băutură produsă din struguri şi apreciată din cele mai vechi timpuri, prezentă în majoritatea ţărilor într-o multitudine de sortimente, de la cele tradiţionale până la cele mai sofisticate. Cu alcool şi, mai nou, chiar şi fără alcool. De secole, vinul a fost una dintre băuturile favorite în întreaga lume, fiind consumat în diverse ocazii, atât la masă, cât şi la adunări sociale, ori în cadrul ceremoniilor religioase. Potrivit daysoftheyear.com, cea mai veche dovadă a producţiei vinului datează din anul 7000 î.e.n. din China, iar cea mai veche sticlă cu vin este expusă la muzeul de istorie din oraşul Speyer din Germania. Cunoscută sub numele de Römerwein, sticla are o vechime de peste 1.600 de ani, datând din secolul al IV-lea, cândva între anii 325-359 e.n. Sticla de 1,5 litri, care nu a fost niciodată deschisă, a fost adusă la lumină în urma săpăturilor într-un sit roman - un mormânt al unui nobil. Nu toată lumea este, însă, pasionată de această băutură care a scris istorie. Există şi persoane care se tem de vin, frică ce este denumită oenofobie.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel