26 ianuarie - Ziua soţilor şi a soţiilor, Ziua internaţională a vămilor şi Ziua Australiei

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
26 ianuarie - Ziua soţilor şi a soţiilor, Ziua internaţională a vămilor şi Ziua Australiei (sursa foto: Denny Müller / Unsplash)
26 ianuarie - Ziua soţilor şi a soţiilor, Ziua internaţională a vămilor şi Ziua Australiei (sursa foto: Denny Müller / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce se celebrează pe data de 26 ianuarie:

Ziua soţilor şi a soţiilor

Ziua soţilor şi a soţiilor (#SpousesDay) este dedicată aprecierii partenerului de viaţă, care oferă împlinire şi sentimentul de siguranţă într-o relaţie pe termen lung.

Căsătoria este o instituţie cu o istorie străveche, care datează de mii de ani. În mod tradiţional, fiecare cuplu marchează în fiecare an aniversarea căsătoriei, dar ideea unei zile speciale dedicate tuturor celor căsătoriţi a apărut mult mai recent.

Ziua soţilor şi a soţiilor a fost creată la începutul anilor 2000 şi a început să fie celebrată mai întâi în Statele Unite şi în Regatul Unit, după care a devenit populară în lumea întreagă.

Această zi este un prilej de a recunoaşte angajamentul şi sacrificiile pe care le presupune o căsătorie şi o ocazie perfectă pentru a face o scurtă excursie împreună cu soţul sau soţia, a ieşi împreună la o cină romantică sau la un picnic şi, de ce nu, de a rememora începutul relaţiei, privind fotografiile din albumul de nuntă, potrivit daysoftheyear.com.

Ziua Australiei

Pe 26 ianuarie este şi ziua Australiei. O ţară şi un continent. Un tărâm cu plaje curate şi deşerturi necruţătoare, koala adorabili şi rechini albi ucigaşi. Este cea de-a şasea ţară ca mărime din lume, dar cu o populaţie de doar 21 de milioane de locuitori. Pentru cei mai mulţi dintre noi, Australia este un tărâm al misterelor, pericolului şi al peisajelor maiestuoase.

Ziua Australiei (#AustraliaDay) este marcată în fiecare an pe 26 ianuarie, când se aniversează sosirea, în 1788, a primei flote de corăbii britanice în New South Wales, precum şi arborarea pentru prima dată a steagului imperiului britanic în aceste ţinuturi. Australia este o ţară relativ tânără, care şi-a câştigat independenţa în 1901. Ziua Australiei, care a început să fie celebrată din 1935, include spectacole de artificii, festivaluri, competiţii sportive, mese comunitare şi concerte în aer liber.

Australia are o istorie fascinantă. Destinată iniţial a fi o colonie penitenciară, s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid şi a devenit una dintre cele mai dezvoltate state din lume. Este ţara de origine a numeroase personalităţi celebre, printre care Steve Irwin, Nicole Kidman, Mel Gibson, Russell Crowe, Olivia Newton-John, Heath Ledger, Hugh Jackman, Chris Hemsworth, Margot Robbie, Cate Blanchett şi Kylie Minogue.

Ziua internaţională a vămilor

Ziua internaţională a vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie, constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume şi pentru evidenţierea importanţei rolului vămilor în facilitarea şi securitatea comerţului mondial. Această zi este sărbătorită începând din 1983, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO).

În 2022, sloganul Zilei internaţionale a vămilor este Scaling up Customs Digital Transformation, reprezentând un apel pentru extinderea transformării digitale în domeniul vamal, potrivit site-ului http://www.wcoomd.org. În 2021 tema Zilei internaţionale a vămilor a fost "Vămile susţin refacerea, reînnoirea şi rezilienţa pentru un lanţ de aprovizionare durabil".

Organizaţia Mondială a Vămilor, înfiinţată în 1952 sub denumirea Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este aceea de a spori eficacitatea şi eficienţa administraţiilor vamale. Organizaţia Mondială a Vămilor are în prezent 183 de membri (dintre care trei sferturi sunt ţări în curs de dezvoltare), responsabili pentru gestionarea a peste 98% din comerţul mondial. Cei 183 de membri ai organizaţiei sunt împărţiţi în şase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală şi Caraibe; Europa; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud şi de Sud-Est, Australia şi insulele din Pacific; Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu; Africa Centrală şi Africa de Vest; Africa de Sud şi de Est, potrivit site-ului http://www.wcoomd.org. România a aderat la această organizaţie în 1969.

Începuturile organizaţiei datează din anul 1947, când cele 13 guverne europene reprezentate în Comitetul pentru Cooperare Economică Europeană au decis crearea unui Grup de studiu care să înfiinţeze una sau mai multe uniuni vamale intereuropene, bazate pe principiile Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT). În 1948, Grupul de studiu a înfiinţat un Comitet Economic (predecesorul Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare) şi un Comitet Vamal, care avea să devină Consiliul de Cooperare Vamală.

La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizaţia Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziţia către o instituţie interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizaţiei Mondiale a Vămilor a adoptat Convenţia internaţională revizuită privind simplificarea şi armonizarea regimurilor vamale (Convenţia de la Kyoto revizuită), iar în 2003 - Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

Ca forum pentru dialog şi schimb de experienţă între reprezentanţii la nivel naţional ai vămilor, această organizaţie oferă membrilor săi o gamă largă de convenţii şi alte instrumente internaţionale, precum şi asistenţă tehnică şi servicii de pregătire. Pe lângă rolul vital jucat de Organizaţia Mondială a Vămilor în stimularea creşterii comerţului internaţional legal, sunt recunoscute la nivel internaţional şi eforturile acesteia de combatere a activităţilor frauduloase. Prin promovarea unui mediu vamal transparent şi previzibil, organizaţia contribuie în mod direct la bunăstarea economică şi socială a membrilor săi. Raportul anual al Organizaţiei Mondiale a Vămilor rezumă misiunea şi activităţile curente ale organizaţiei şi include date despre membrii acesteia.

Organizaţia Mondială a Vămilor cooperează cu o serie de organizaţii şi asociaţii, între care Secretariatul Commonwealth-ului, Secretariatul pentru implementarea CITES (CITES - Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie), Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie, Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale (INTERPOL), Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migraţie, Consiliul Internaţional al Muzeelor, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Organizaţia Mondială a Comerţului ş.a., conform site-ului http://www.wcoomd.org.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel