3 rețete cu nuci pe care să le încerci de sărbători

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Practic
pexels.com
pexels.com

Ai prin casă miez de nucă și nu știi în ce rețete să-l integrezi? Aceste alimente sunt foarte bogate în nutrienți, vitamine și grăsimi sănătoase, care îți protejează organismul. Iată 3 rețete sățioase și delicioase, care conțin nuci, ideale pentru sezonul rece.

1. Prăjitură gustoasă cu mere și nuci

Pentru această prăjitură gustoasă, vei avea nevoie de:

- un blat cumpărat

- 4-5 ouă

- 200 g zahăr

- 300 g de făină

- 250 ml lapte

- 250 ml ulei

- un plic de praf de copt

- 3 plicuri zahăr vanilat

- coaja de la o lămâie

- 200 g nucă prăjită

Pentru umplutură, asigură-te că ai 2 kg de mere, 2 lingurițe de scorțișoară, 1-2 linguri de amidon și 150 g de zahăr.

Poți să te ocupi mai întâi de umplutură. Curăță merele de coajă și da-le prin răzătoarea mare. După ce le-ai stors bine, adaugă-le într-o tigaie, la călit, cu cele 150 g de zahăr. Când se înmoaie, pune și amidonul și scorțișoara și amestecă bine compoziția. Mai trebuie să o lași doar 5 minute pe foc și apoi să lași la răcit.

Pentru blat, începe să bați albușurile cu un praf de sare. Pune și zahărul și amestecă bine, până când rezultă o compoziție consistentă. Apoi, pune și gălbenușurile, laptele și uleiul, alături de coaja rasă de lămâie. Adaugă făina și praful de copt și amestecă bine totul. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă jumătate din blat, pe care îl vei pune la cuptor, la 180 de grade, pentru circa 10 minute. În acest timp, poți să toci nuca prăjită. Scoate tava, pune nuca prăjită, dar și merele călite.

Nivelează bine totul și pune tava în cuptor pentru încă jumătate de oră. Lasă prăjitura la răcit, ca să o poți felia după bunul plac.

2. Bezele delicioase cu mac și nucă

Poți începe să te ocupi de minunatele bezele, dacă ai:

- 200 g zahăr pudră

- 2 linguri de zahăr vanilat

- 4-5 albușuri de ou

- un vârf de sare

- unt, pentru uns tava

- o lingură de mac

- zeamă de lămâie

- 2 linguri de nucă măcinată

Acum, nu trebuie decât să bați bine albușurile de ou cu zahărul vanilat și cel pudră și cu sarea. Amestecă foarte bine, până când obții o bezea consistentă și adaugă și puțină zeamă de lămâie. Nu uita nici de nucile măcinate și de mac, pe care le poți include in brioșe sau le poți folosi pentru ornarea lor. Pe o tavă unsă bine cu unt, toarnă bezelele cu o linguriță și pune-le la copt la foc mic. Când albusul începe ușor să se întărească, poți să acoperi brioșele cu o hârtie, care să nu le rumeneasca excesiv. Scoate-le din cuptor când sunt gata și servește-le ca atare sau cu lapte.

Bate albușurile cu sarea, zahărul vanilat și zahărul pudră, până când se obține o bezea tare. Nu uita nici de zeama de lămâie!

3. Salată cu legume și nuci

Nu știi ce salate să mai încerci în anotimpul rece? Include nucile extrem de benefice pentru sănătate și în salate sățioase.

Folosește-te de:

- miez de nucă

- un ardei roșu

- frunze de salată sau varză albă tocată mărunt

- câteva frunze de spanac

- câteva roșii cherry

- un morcov ras

- pătrunjel

- ulei de măsline

- zeamă de lămâie

Spală toate ingredientele și toacă-le în bucăți mici sau medii, după bunul plac. Adaugă sare, zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline și amestecă bine. Peste salată, poți să pui și nuci românești, tăiate mărunt, care oferă preparatelor un gust aparte.

Care este rețeta ta preferată cu nuci?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel