31 ianuarie - Ziua foliei cu bule, a costumului de gorilă şi Ziua "de-a-ndoaselea"

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
31 ianuarie - Ziua foliei cu bule, a costumului de gorilă şi Ziua "de-a-ndoaselea" (sursa foto: Ron Lach / Pexels)
31 ianuarie - Ziua foliei cu bule, a costumului de gorilă şi Ziua "de-a-ndoaselea" (sursa foto: Ron Lach / Pexels)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Află ce se sărbătoreşte pe 31 ianaurie:

Ziua foliei cu bule

Ziua de 31 ianuarie este dedicată celebrării foliei cu bule, un obiect banal, care se poate transforma într-o jucărie fantastică şi amuzantă, cu efect terapeutic.

Folia cu bule a fost inventată accidental, în 1957, când inginerii americani Alfred Fielding şi Marc Chavannes încercau să creeze un tapet cu o textură mai grunjoasă, potrivit smithsonianmag.com. Au suprapus două perdele de duş cu ajutorul unui dispozitiv de termosudare, dar rezultatul i-a dezamăgit la început: o folie cu bule de aer prinse în interior.

După ce mai întâi au încercat fără succes să valorifice noua invenţie drept tapet, iar apoi ca folie izolantă pentru sere, i-au găsit în cele din urmă întrebuinţarea perfectă - material de împachetat - şi au creat marca de ambalaje Bubble Wrap. Primul client a fost compania IBM, care a început să expedieze computerul IBM 1401 ambalat în folie cu bule, numeroşilor săi clienţi.

Invenţia a revoluţionat industria curieratului şi a făcut posibilă era comerţului electronic, protejând miliardele de produse expediate în lumea întreagă în fiecare an.

Ce altă modalitate de a celebra #BubbleWrapDay decât să luaţi un sul gigantic de folie cu bule şi să pocniţi fiecare bulă singuri sau împreună cu prietenii, sugerează daysoftheyear.com. Puteţi petrece apoi restul zilei inventând noi modalităţi de utilizare a foliei cu bule.

Ziua "de-a-ndoaselea"

Ziua "de-a-ndoaselea", marcată pe 31 ianuarie, este o zi în care lumea se întoarce cu susul în jos, nebunia devine raţiune, ziua devine noapte... în teorie cel puţin. Prea multă seriozitate este dăunătoare, iar câteodată avem nevoie să încălcăm toate regulile şi să fim mai relaxaţi.

Este o sărbătoare amuzantă, care ne încurajează să facem lucrurile în altă ordine decât le-am face în mod obişnuit. Cine spune că trebuie să servim mai întâi micul dejun? De ce nu putem să începem cu o felie de tort sau cu o felie de pizza?

Ziua "de-a-ndoaselea" este sărbătorită de oameni din toată lumea şi, deşi este foarte populară în rândul copiilor, nu are limită de vârstă. Are o istorie îndelungată şi apare, sub diverse forme, în toate culturile. Roma antică celebra Saturnaliile, o zi în care toate normele sociale erau răsturnate, jocurile de noroc erau permise, iar stăpânii îi serveau pe sclavi la masa oaspeţilor.

În Statele Unite, sărbătoarea a fost inventată de Megan Emily Scott şi Sarah Nicole Miller în 1961, într-o zi când, deşi şi-ar fi dorit să se ocupe de meşteşuguri, trebuiau să facă treburi la ferma familiei. Aşa le-a venit ideea unei zile de-a-ndoaselea, care a fost îmbrăţişată în scurt timp de toţi locuitorii oraşului.

Să porţi hainele pe dos, să serveşti pizza la micul dejun şi răspunzi la telefon cu "La revedere! Mulţumesc de telefon!", sunt doar câteva modalităţi de a celebra #BackwardDay şi de a te elibera temporar de "tirania" normalităţii, sugerează daysoftheyear.com

O zi foarte asemănătoare Ziua pe dos (#OppositeDay), care îşi are originile într-un joc pentru copii care presupune ca cei mici să facă sau să spună opusul a ceea ce ar zice sau face în mod normal, se sărbătoreşte cu câteva zile înainte, pe 25 ianuarie.

Ziua costumului de gorilă

Fanii artistului american Don Martin (1931-2000), creator de benzi desenate ale cărui ilustraţii au fost publicate în revista umoristică Mad, celebrează pe 31 ianuarie Ziua costumului de gorilă.

Don Martin a creat Ziua costumului de gorilă într-un număr din 1963 al revistei Mad, în care un personaj ridiculizează sărbătoarea (pe atunci doar ficţională), după care este atacat de gorile şi de oameni în costume de gorilă.

Bucură-ţi inima cu o zi dedicată artei

Aşa cum îi spune şi numele, Bucură-ţi inima cu o zi dedicată artei reprezintă un îndemn de a merge la o galerie de artă, la teatru, la cinema sau la o sală de concert.

Site-ul daysoftheyear.com sugerează celebrarea #InspireYourHeartWithArtDay prin alegerea unei arte care să te inspire, cum ar fi picturile lui J. M. W. Turner, muzica lui Ludwig van Beethoven sau literatura lui William Shakespeare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel