5 februarie - Ziua Dezastrelor

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Ziua Dezastrelor este sărbătorită în fiecare an pe 5 februarie. Este o zi dedicată creșterii conștientizării cu privire la diferitele tipuri de dezastre care pot să apară și s-au produs și implicațiile pe care le au asupra lumii și a ființelor sale. 

Ziua aceasta evidențiază importanța gestionării dezastrelor și a pregătirii necesare pentru a le aborda.

Un dezastru este un eveniment major care apare într-un interval scurt sau lung de timp și rezultă în pierderi umane, materiale, economice sau de mediu extinse, care depășesc capacitatea comunității sau societății afectate de a face față folosind propriile resurse. Dezastrele, indiferent de mediul în care au loc, au tendința de a provoca schimbări în guvernare și viața publică. Este imposibil să se determine o dată de origine pentru ele, dar este sigur să spunem că acestea au existat într-o formă sau alta de la începuturile timpului.

Dezastrele sunt în mod obișnuit împărțite în două categorii largi: naturale și provocate de om. Un dezastru natural este un proces sau eveniment natural care poate avea ca rezultat decese, răniri sau alte consecințe asupra sănătății, precum și distrugerea proprietăților, pierderea mijloacelor de trai și serviciilor, perturbări sociale și economice și vătămări de mediu.

Cutremurele, alunecările de teren, erupțiile vulcanice, inundațiile, uraganele, tornadele, viscolele, tsunami-urile, ciclonii, incendiile de pădure și pandemiile sunt printre diversele tipuri de dezastre naturale care pot avea impact devastator. Aceste evenimente pot duce la pierderea a mii de vieți în fiecare an și la distrugerea infrastructurii, locuințelor și ecosistemelor, provocând pierderi economice imense.

Dezastrele provocate de om sunt rezultatul riscurilor tehnice sau cauzate de persoane. Războiul, tulburările civile, aglomerațiile, incendiile, accidentele de transport, accidentele industriale, conflictele, scurgerile de petrol, atacurile teroriste și exploziile/radiațiile nucleare sunt doar câteva exemple.

Iată câteva dintre cele mai tulburătoare dezastre întâmplate în lume!

1770 - Marea Foamete din Bengal

O foamete devastatoare lovește regiunea Bengal și afectează aproximativ 30 de milioane de oameni.

1931 -Inundațiile din China

Cunoscute și sub numele de inundațiile din 1931 de pe râul Yangtze-Huai, acestea au dus la aproximativ patru milioane de decese.

1988, 1989, 1990 - Seceta din America de Nord

O secetă care a durat mai mulți ani a provocat un număr semnificativ de dezastre secundare și a acoperit 45% din teritoriul Statelor Unite în momentul de vârf.

1997 - Furtuna Tropicală Linda

Una dintre cele mai grave furtuni a avut loc în sudul Vietnamului, rezultând în mii de decese și producând daune extinse.

Iată 5 lucruri nu foarte plăcute despre dezastrele naturale!

  • Sunt costisitoare - În 2012, a fost al treilea an consecutiv în care daunele cauzate de dezastrele naturale la nivel mondial au depășit suma de 100 de miliarde de dolari.
  • Pot să se înmulțească - Alunecările de teren sunt adesea urmate de cutremure, inundații, uragane, incendii de vegetație sau erupții vulcanice, care sunt mai distructive și mai mortale decât alunecarea de teren în sine.
  • Sunt mereu prezente - În fiecare an, California de Sud are peste 10.000 de cutremure, majoritatea fiind prea mici pentru a fi simțite.
  • Sunt vaste - În Statele Unite, tornadele au atins cel puțin o dată toate cele 50 de state.
  • Unii ani sunt deosebit de răi - În 2011, au avut loc 154 de inundații, 16 secete și 15 cazuri de temperaturi extreme în întreaga lume.

Citește și ZECE obiceiuri pe care să ți le faci pentru un somn odihnitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel