7 lucruri pe care merită să le cunoști despre glanda tiroidă

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Glanda tiroidă joacă un rol esențial în funcționarea optimă a organismului uman. Hormonii din glanda tiroidă ajung, prin sânge, în toate organele noastre. Tiroida susține gândirea și vorbitul și asigură buna funcționare a inimii. Iată ce trebuie să știi despre ea!

Glanda tiroidă este și cea care ajută la transportul corect al substanțelor hrănitoare în tot organismul. Când glanda nu funcționează corespunzător, poți să suferi de diferite afecțiuni, precum depresia, insomnia sau problemele cu greutatea.

1. Afecțiunile glandei tiroide NU sunt rare

Deși ai putea crede că doar anumite persoane sunt predispuse la afecțiuni ale glandei tiroide, foarte multe persoane se confruntă cu aceste probleme. Există trei afecțiuni foarte întâlnite:

- Hipotiroidia, care apare când glanda tiroidă a unei persoane produce o cantitate mai mică de hormoni, iar acest lucru încetinește numeroase funcții în organism.

- Hipertirodia, ce produse hormoni în exces, influențează bătăile inimii și are rol de control asupra modului de funcționare a organismului.

- Cancerul tiroidian, care apare atunci când există celule anormale ce se dezvoltă la nivelul acestei glande

2. PATRU produse afectează funcționarea optimă a glandei tiroide

Există numeroase motive pentru care poți să ai probleme cu glanda tiroidă. Totuși, unele dintre cele mai întâlnite cauze ale acestei afecțiuni sunt:

- Fumatul. Glanda tiroidă este foarte sensibilă la fumul de țigară și la efectul acestuia

- Alcoolul. Afectează inima, ficatul și glanda tiroidă

- Alimentele care conțin hormoni și grăsimi în exces

- Alimentele cu zaharuri în cantități mari

3. Îngrășatul, semn al hipotiroidiei?

Medicii spun că da. Oboseala exagerată fără vreun temei și creșterea rapidă în greutate sunt semne reale ale hipotiroidiei. La polul opus, scăderea dramatică în greutate reprezintă un semn al hipertiroidiei. Pe lângă aceste simptome, pot apărea și stări de anxietate și sensibilitate la temperaturi scăzute. Oricare dintre aceste simptome trebuie să te îndemne să consulți un medic endocrinolog, pentru un plan corect de tratament.

4. Ce se întâmplă când transpirăm în exces și ne bate inima exagerat de tare?

Acestea sunt doar alte semne că glanda tiroidă nu funcționează în parametri normali. Când transpiri mult, nu poți să dormi, ai bătăi neregulate ale inimii, tremuri și ai nervi, înseamnă că ai o glandă mult prea activă. Ia legătură cu medicul, pentru că toate aceste simptome îți pot afecta calitatea vieții.

5. Glanda tiroidă afectează modul în care te simți zi de zi

Glanda tiroidă este cea care afectează o serie însemnată de funcții vitale din corp, precum digestia, tensiunea sau fertilitatea. Totodată, este cea care influențează și modul în care te simți zilnic. Dacă ești apatic mereu, obosit sau vlăguit, nu ezita să discuți cu un medic specialist în endocrinologie.

6. Medicul poate recomanda tratamente eficiente

Deși afecțiunile glandei sunt serioase, în funcție de cele de care suferi, medicul îți poate propune diferite planuri de tratament, pentru o viață normală. De regulă, pentru hipertiroidism, medicii recomandă fie tratamente cu iod radioactiv, fie operații care îndepărtează glanda parțial sau total. În cazul hipotiroidismului, există și pastile de substituție hormonala. Deși sunt pacienți care au nevoie de tratament toată viața, au șansa de a avea un trai normal.

7. Cine suferă mai des de afecțiuni ale tiroidei? Femeile sau bărbații?

Chiar dacă oricine poate să aibă o afecțiune a glandei tiroide, se pare că femeile sunt mai predispuse la această boală. Motivul? Aceste afecțiuni apar mai des în cazul femeilor, în lunile de sarcină sau în timpul perioadei menstruale. De exemplu, lipsa sau abundența de hormoni tiroidieni pot duce la menstre neregulate, absente sau abundente. Mai mult, dacă există afecțiuni tiroidiene care afectează fertilitatea, pot apărea dificultăți în a concepe un copil.

Vezi și: Băutura care îți ține inima sănătoasă

Sursa: my.clevelandclinic.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel