A fost anunțat câștigătorul concursului UE pentru tinerii traducători

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Un licean din Constanța este câștigătorul concursului de traducere la nivelul UE Juvenes Translatores. Comisia a selectat câte un câștigător din fiecare țară UE. Alți 20 de tineri români au primit mențiuni speciale. Iată mai multe detalii!

Câştigătorul din România al celei de a 17-a ediţii a concursului de traducere la nivelul UE Juvenes Translatores, destinat liceenilor, este Matei Abălaru, elev la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, a transmis joi Reprezentanţa Comisiei Europene.

Tema concursului din acest an a fost 'Îndrăznim să facem o schimbare'. La concursul organizat în luna noiembrie 2023 au fost înscriși 3 056 de participanţi care şi-au testat competenţele lingvistice prin traducerea unui text în şi din oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Din cele 552 de combinaţii lingvistice disponibile, elevii din 701 şcoli din întreaga Uniune Europeană au utilizat 155 de combinaţii, traducând inclusiv din română în suedeză şi din cehă în daneză.

Din România au fost selectate 33 de şcoli*, care au înscris la concurs 160 de elevi. Traducătorii Comisiei Europene au selectat câte un câştigător din fiecare ţară a UE.

Ceremonia de premiere va avea loc la 21 martie 2024, la Bruxelles. Traducătorii Comisiei au selectat şi 247 de elevi care au primit menţiuni speciale pentru traducerile lor de excepţie.

Un număr de 20 de elevi din România au primit menţiuni speciale în cadrul acestei ediţii Numărul şcolilor participante din fiecare ţară UE este egal cu numărul de locuri deţinut de ţara respectivă în Parlamentul European, selecţia şcolilor fiind efectuată în mod întâmplător de calculator.

Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene, cu finanţare din partea programului Erasmus+, organizează concursul Juvenes Translatores în fiecare an încă din 2007, cu scopul de a promova traducerea şi multilingvismul.

De-a lungul timpului, acest concurs a schimbat direcția multora dintre participanţi şi câştigători. Unii au decis să studieze traducerea la universitate, iar alţii s-au alăturat departamentelor de traducere ale Comisiei Europene pentru a efectua un stagiu sau pentru a urma o carieră.

Concursul Juvenes Translatores îşi propune să promoveze studiul limbilor străine în şcoli şi să le ofere tinerilor posibilitatea de a-şi face o idee despre meseria de traducător.

Concursul este adresat elevilor de liceu cu vârsta de 17 ani şi se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din UE.

Sursa: AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel