ARTEMIS, figură complexă și influentă în mitologia greacă. Ce poți să reții?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
pixabay.com
pixabay.com

Artemis a fost o sursă de inspirație pentru numeroase opere de artă, literatură și cultură. Ea este menționată în lucrările multor scriitori antici, precum Homer sau Hesiod și a continuat să apară în operele moderne, inclusiv în romane, poezii, picturi și filme.

Artemis este o zeiță din mitologia greacă, fiica lui Zeus și a Leto și sora geamănă a lui Apollo.

Este Zeița Vânătorii și a Pădurilor. Era fiică a lui Zeus, zeița nașterii, a copiilor, a virginității, a fertilității.

Atena, zeița înțelepciunii în Grecia antică. Detalii DE REȚINUT!

Iată câteva aspecte importante despre Artemis!

Zeița lunii și a vânătorii

Artemis era venerată, ca o zeiță a lunii și a vânătorii. Ea este înfățișată purtând un arc și săgeți și călărind o căprioară sau un cerb.

Protecția femeilor și a copiilor

Artemis era asociată cu fertilitatea și proteja femeile și copiii. Ea a fost uneori invocată în timpul nașterii pentru a oferi protecție și ajutor.

Artemis a jurat să rămână virgină și să rămână dedicată vânătorii și slujirii tatălui ei, Zeus. Ea era considerată o zeiță a castității și a purității.

Mitul lui PROMETEU. De ce a fost numit "eroul eliberator?”

Temple și ritualuri

În Grecia Antică, Artemis era venerată prin intermediul templelor și al ritualurilor. Un templu celebru al lui Artemis era în Efes, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice.

Mituri și legende

Artemis apare în mai multe mituri și legende grecești, inclusiv povestea ei de urmărire a Actaeonului, transformarea lui în cerb și apoi ucis de către propriii săi câini de vânătoare. Ea este, de asemenea, prezentă în alte mituri care implică aventuri și intervenții divine.

Simboluri și reprezentări

Principalele simboluri ale lui Artemis includ arcul și săgețile, căprioara sau cerbul, luna și tovarășele ei, cum ar fi Nymphii.

Relația cu frații și alte zeități

Artemis era strâns legată de frații ei, în special de Apollo. Împreună, ei au avut numeroase aventuri și interacțiuni în mitologia greacă. Totodată, Artemis avea o relație specială cu zeița Hecate și cu Zeul Pan.

Festivalurile și sărbătorile

În onoarea lui Artemis, se organizau diverse festivaluri și sărbători în Grecia Antică. Cel mai cunoscut festival al său era Arheforia, care avea loc în Atena și includea ritualuri și ceremonii dedicate zeiței.

Influența în cultura populară

Artemis și miturile legate de ea continuă să fie o sursă de inspirație în cultura populară contemporană. Ea apare în jocuri video, cărți de benzi desenate, seriale TV și filme, adesea prezentată ca o figură puternică și independentă.

Aceste aspecte adaugă la bogăția și la complexitatea venerării și a înțelegerii lui Artemis în cadrul mitologiei grecești și a culturii ulterioare.

Poți să vezi și: Figuri influente din mitologia greacă: ce știm despre Zeus?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel