Avertisment al unei agenții a ONU: Alimentele și apa potabilă se epuizează rapid în Gaza

Autorul articolului: Ştefan-Eduard Poraicu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: freepik.com
Sursă foto: freepik.com

Organizația Mondială a Alimentației, sub umbrela ONU, trage un semnal de alarmă privind scăderea critică a resurselor esențiale în Fâșia Gaza, în urma impunerii unui blocad total de către Israel, ca răspuns la atacurile mortale ale Hamas.

Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP) a avertizat joi că proviziile esențiale se epuizează periculos de rapid în Fâșia Gaza, după ce Israel a impus un blocad total asupra teritoriului ca urmare a atacurilor mortale ale Hamas.

"Situatia din Fâșia Gaza este critică, observăm că alimentele și apa sunt în cantități limitate și se termină rapid", a declarat Brian Lander, director adjunct al departamentului de urgențe de la WFP, cu sediul în Roma.

"WFP este pe teren și răspunde, furnizăm mâncare pentru mii de oameni care au căutat adăpost în școli și în alte locuri din teritoriu. Dar proviziile noastre se vor termina foarte curând", a declarat el pentru Reuters TV.

Israel a anunțat un asediu total asupra Gaza luni, blocând intrarea alimentelor, combustibilului și apei în teritoriul de coastă și închizând toate punctele de trecere în urma atacurilor din weekend ale Hamas, soldate cu moartea a mai mult de 1.300 de persoane.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (IRCRC) a declarat joi că combustibilul pentru generatoarele spitalelor din Gaza se va termina în curând, adăugând că stocurile sale de ajutor și medicamente din Gaza sunt blocate din cauza lipsei unui traseu sigur.

Pe lângă sigilarea frontierei, armata israeliană a lansat și masive atacuri aeriene asupra enclavei, forțând sute de mii de palestinieni să-și părăsească casele.

"Persoanele care caută adăpost și încearcă să supraviețuiască în acest mediu se vor confrunta cu situații din ce în ce mai dificile pe măsură ce timpul trece", a spus Lander.

El a îndemnat atât Israelul, cât și Egiptul să creeze coridoare sigure pentru ca WFP să poată aduce provizii în Gaza și să se asigure că personalul ONU poate lucra în siguranță în zonă.

"Am observat mai multe situri considerate umanitare, precum clinici și școli, care au fost lovite de atacuri. Așadar, facem din nou apel la părțile aflate în conflict să respecte obligațiile lor conform dreptului internațional umanitar", a declarat el.

Agenția ONU responsabilă pentru refugiații palestinieni (UNWRA) a declarat că 11 dintre angajații săi au fost uciși în conflict până în prezent. "Este o tragedie teribilă și ne exprimăm condoleanțele față de familiile lor", a spus Lander.

În vremuri normale, agenția ONU oferă asistență directă cu alimente pentru aproximativ 350.000 de palestinieni lunar, oferind de asemenea ajutor pentru aproape 1 milion de persoane în colaborare cu alți parteneri umanitari prin transferuri de bani.

Într-un raport din 2023, agențiile ONU au estimat că 58% dintre rezidenții Fâșiei Gaza necesită asistență umanitară, cu 29% dintre gospodăriile din Gaza trăind în condiții extreme sau catastrofale, comparativ cu 10% în 2022.

Sursă: Reuters

Vezi și Horoscopul Mistrețului până în Februarie 2024: Perioade de Reflecție și Atitudine Ponderată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel