Beneficiile UIMITOARE ale contemplării unui corp de apă

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Te-ai întrebat vreodată ce efecte are asupra corpului tău faptul că admiri un lac, marea, un ocean sau oricare alt corp de apă? Timpul în care te bucuri de frumusețea apei este prielnic și pentru sănătatea ta!

Observarea unui corp de apă, fie că vorbim de valurile tumultoase ale oceanului, un lac liniștit sau chiar piscina din curtea ta, poate contribui la îmbunătățirea stării tale psihologice.

Două cercetări efectuate de Richard Coss, profesor emerit de psihologie la UC Davis, și de fostul său student, Craig Keller (licențiat în psihologie), au demonstrat că privirea la corpuri de apă poate duce la scăderea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și la creșterea senzației de relaxare. Rezultatele lor au fost prezentate într-un articol online în Journal of Environmental Psychology.

Primul studiu a evidențiat că cei 32 de participanți au înregistrat o reducere a ritmului cardiac mediu și a tensiunii arteriale (raportul sistolic/diastolic) după ce au contemplat o piscină, comparativ cu momentul în care au privit un copac într-o parcare sau un indicator rutier.

Cel de-al doilea studiu s-a desfășurat în Arboretumul UC Davis. După vizitarea mai multor locații de testare, tensiunea arterială și ritmul cardiac al celor 73 de participanți au fost mai mici atunci când aceștia priveau cursul de apă din Arboretum decât atunci când priveau terenul învecinat. Cu cât era mai întins corpul de apă, cu atât efectul era mai evident.

Contrar așteptărilor, participanții care au raportat un nivel crescut de relaxare au avut pulsuri mai rapide în unele dintre locurile de testare, în special când priveau suprafețe mai extinse de apă. "Este plauzibil ca participanții la studiul nostru să interpreteze greșit bucuria de a observa suprafețe mai întinse de apă ca pe o relaxare sporită", a menționat Coss.

Coss, ale cărui cercetări se axează pe modul în care evoluția influențează comportamentul și neurobiologia umană, s-a preocupat de mult timp de efectele fiziologice și de îmbunătățire a stării de spirit asociate contemplării apei.

În studiile sale din trecut, din anii '80, a constatat că imagini cu peisaje acvatice ar putea îmbunătăți experiența de viață a astronauților în cadrul Stației Spațiale Internaționale planificate în acea perioadă.

„Beneficiile cardiovasculare și psihologice ale perioadelor scurte de contemplare a apei sunt temporare”, a subliniat Coss. Este necesară o investigație suplimentară pentru a determina dacă contemplarea prelungită ar putea oferi beneficii mai durabile.

Dacă te simți agitat și tensiunea arterială îți crește, încearcă următorul sfat: ieși afară și contemplă un corp de apă.

Citește și Pluto în mitologie. De ce este asociat cu zeul Hades?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel