Bilic: Pâinea îngrașă la fel, doar gustul diferă. Avantajul pâinii prăjite

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Imagine de Frank Oschatz de la Pixabay
Imagine de Frank Oschatz de la Pixabay

Nutriționistul Mihaela Bilic a răspuns tuturor întrebărilor legate de consumul de pâine. Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită? Ce e diferit între sortimente?

 

"Pâinea îngrașă la fel, doar gustul diferă.", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Facebook. În continuare, Mihaela Bilic a spus care sunt întrebările pe care le au majoritatea oamenilor privind consumul de pâine: "Ce pâine să mănânc? Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită?"

"Când vine vorba de pâine trebuie să știți că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe…", a dezvăluit Bilic.

Ce este diferit între sortimente?

"Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, doar ajută la digestie, accelerează tranzitul intestinal.

Unii spun că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale - deci mare avantaj nutrițional nu există!", a precizat nutriționistul. 

Intoleranța la gluten 

"Un alt subiect controversat când vine vorba despre pâine este intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină vegetală prezentă în majoritatea cerealelor (cu excepția orez și porumb) care la contactul cu apa devine moale, elastică. Datorită glutenului făina poate fi frământată și aluatul crește. Prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parțial desfăcute, iar pâinea va fi mai ușor de digerat. Atenție, dacă nu se respectă intervalul de 24-72 ore necesar creșterii aluatului, pâinea poate crea balonare și disconfort digestiv.", a mai spus Bilic.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? "Pierde apa, adică devine mai ușoară. Însă se concentrează în nutrienți…adică în calorii - de la aprox 240cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine, indiferent că este proaspătă sau prăjită, are tot 80 calorii."

Care e avantajul pâinii prăjite?

"Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația? Microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

O ultimă recomandare: când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă și are efect toxic.", a conchis Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel