Borek, plăcintă turcească cu brânză și spanac. Cum se prepară: Rețeta

Autorul articolului: Ioana Popa |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Borek este o plăcintă turcească savuroasă cu brânză și spanac. Iată cum se prepară.

Ingrediente

16 porții
1 pachet foi de plăcintă
400 g spanac proaspăt
5 buc ouă
5 buc ceapă
5 linguri ulei
400 g telemea
după gust sare, piper negru mărunt

Cum se prepară

În cele cinci linguri de ulei se pune ceapa tocată la călit. Se presară cu sare și piper După ce s-a înmuiat, se adaugă ouăle și se lasă 5 minute, după care se adaugă spanacul tăiat mărunt. Se trage spanacul de pe foc, se adaugă brânza fărâmițată și se amestecă, potrivit cookpad.com. Se stropește cu ulei foaia de plăcintă și se presară pe deasupra 1/4 din umplutură de brânza și spanac.

Se rulează foaia de plăcintă cu umplutură înăuntru și se răsuceşte în formă de melc, care se așează în mijlocul unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Rând pe rând, se repetă operația de întindere, stropire cu ulei și presărare cu umplutură cu fiecare dintre cele 3 foi rămase, care se vor rula în continuarea „melcului” din tavă, obținând o spirală mare. Plăcinta se unge pe deasupra cu gălbenuș bătut cu furculița cu 1 lingură de apă rece, apoi se presară (sau nu) cu semințe cum doriți.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C, timp de aproximativ 1/2 de oră. Dacă plăcinta dă semne că s-ar rumeni prea tare pe suprafața înaintea timpului de coacere, se acoperă cu o coală de hârtie de copt umezită, se reduce focul la 180 de grade C și se continuă coacerea. Se lasă plăcinta să se răcorească măcar 30 de minute înainte de a o tăia și se consuma călduță său complet rece.

Balık ekmek sau "Pește în pâine". Rețeta originală din Istanbul

Ingrediente

8 sardele
o ceapă
o jumătate linguriţă piper roşu măcinat
o jumătate linguriţă piper măcinat
o jumătate coriandru măcinat
jumătate de salată
2 roşii mijlocii
zeamă de lămâie
jumătate linguriţă sare
pâine - baghetă

Cum se prepară

Peştele îl filetăm şi condimentăm cu sare, piper, coriandru şi piper roşu. Dăm la frigider până a 2-a zi. Încingem tigaia/gratarul. Când s-a încins bine, punem fileurile cu pielea în jos, lăsăm cam 3 minute, întoarcem şi mai lăsăm încă 2 minute. Apoi, dăm deoparte. Ceapa şi roşiile le tăiem rondele iar salata fâşii sau o  rupem cu mâna, scrie bucataras.ro. Bagheta o tăiem ca pentru sandviș, punem un file sardele, adăugăm 3 rondele de ceapă, 2 de roşii, salată cât dorim. Opţional, după gust, se poate

Chiftele pane. Rețeta de "Kadinbudu kofte"

Ingrediente

350 gr carne tocată de vită (sau mixtă vita+miel)
1 ceapă medie
45 gr orez (cu bob rotund)
1/4 linguriţa chimion (cumin) măcinat
1/4 linguriţa pul biber (sau după gust)
1/2 linguriţă sare
piper negru
câteva fire de pătrunjel
2 ouă
3 linguri făină
2 linguri ulei

Cum se prepară

Ceapa se toacă mărunt. Carnea se împarte în două. Orezul se fierbe în apă cu sare, apoi se scurge. În uleiul încins se căleşte ceapa până se înmoaie bine de tot, potrivit e-retete.ro. Se adaugă jumătate din carnea tocată şi se prăjeşte la foc iute până-şi schimbă culoarea şi se evaporă tot sucul pe care-l lasă. Se adaugă sarea, chimionul, pul biber şi piper negru măcinat.

Lângă carnea tocată rămasă se pune orezul, carnea sotată cu ceapă, pătrunjelul tocat şi un gălbenuş de ou. Se lasă să se răcorească bine de tot şi doar apoi se amestecă timp de 5 minute. Se dă amestecul de chiftele la frigider minim 30 minute. Umeziţi-vă mâinile cu apă rece. Luaţi amestec de chiftele cât un ou şi aplatizaţi-le (cam la 1 cm grosime), dându-le forma uşor ovală. Bateţi oul şi albuşul rămas într-o farfurie largă. Puneţi făina în altă farfurie largă.

Într-o tigaie largă încingeţi ulei cam de 3 mm. Daţi focul la mediu spre mic.Treceţi fiecare chiftea prin făină, scuturaţi uşor excesul şi apoi treceţi-le prin ou. Aşezaţi chiftelele în tigaie, la distanţă unele de altele, şi prăjiţi-le 2 minute jumătate pe fiecare parte (până se rumenesc plăcut). Scoateţi chiftelele pe şerveţele de hârtie să se scurgă de grăsime. Sunt bune calde sau reci. Se servesc cu cartofi natur şi o salată proaspătă. Sunt bune şi cu murături. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel