Călătorim în 2022. Care sunt cele mai puternice pașapoarte și în câte țări pot călători posesorii lor

astrosens Team | Dată: 11 ian, 22:54 | Categorie: Practic
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Un top al celor mai puternice pașapoarte din lume include în majoritate țări europene.

Există un decalaj din ce în ce mai mare între nordul și sudul global când vine vorba de libertățile de călătorie, spune primul raport din 2022 al companiei de consultanță pentru cetățenie globală și rezidență Henley & Partners, cu sediul la Londra.

Indexul Henley al pașapoartelor, bazat pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), monitorizează în mod regulat cele mai prietenoase (sau liberale) pașapoarte din lume din 2006. Cele mai dure interdicții de călătorie care au fost introduse pe parcursul pandemiei de COVID-19 și au dus la cel mai mare decalaj de mobilitate globală din istoria de 16 ani a indicelui.

Singapore și Afganistan, două extreme ale clasamentului

Indicele nu ia în considerare restricțiile temporare, așa că, lăsând deoparte accesul actual la călătorii, deținătorii de pașapoarte din fruntea clasamentului, Japonia și Singapore, pot, teoretic, să călătorească fără viză către 192 de destinații. Adică cu 166 de destinații mai mult decât cetățenii afgani, care se află în partea de jos a indexului care include 199 de pașapoarte și pot accesa doar 26 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil.

Pe lângă pandemie, nivelele generale de libertate de mișcare s-au extins enorm în ultimele două decenii. Indexul pașapoartelor Henley a constatat în 2006 că o persoană ar putea, în medie, să viziteze 57 de țări fără a fi nevoie să obțină o viză în prealabil. Astăzi, acest număr este 107, aproape dublu. Cu toate acestea, de aceste noi libertăți se bucură în principal Europa, America de Nord și națiunile asiatice mai bogate, deținătorii de pașapoarte din națiuni precum Angola, Camerun și Laos pot intra în aproximativ 50 de țări.

Cele mai bune pașapoarte pe care le poți deține în 2022 

1. Japonia, Singapore (192 de destinații)
2. Germania, Coreea de Sud (190)
3. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (189)
4. Austria, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Suedia (188)
5. Irlanda, Portugalia (187)
6. Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (186)
7. Australia, Canada, Republica Cehă, Grecia, Malta (185)
8. Polonia, Ungaria (183)
9. Lituania, Slovacia (182)
10. Estonia, Letonia, Slovenia (181)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play