Castelul lui D'Artagnan, între viitor muzeu sau viitoare reşedinţă a unui CEO

Florin Răvdan |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels

Castelul Castelmore din Franţa este de vânzare. Întrebarea este ce se alege de reşedinţa celebrului muschetar D'Artagnan.

 "Castelul Castelmore este de vânzare. Zece secole de istorie": Va deveni oare reşedinţa lui D'Artagnan, eroul din capodopera romanescă a scriitorului Alexandre Dumas "Cei trei muschetari", un muzeu ce va atrage un număr mare de turişti sau o reşedinţă de vacanţă a CEO-ului unui gigant din domeniul comerţului cu amănuntul, se întreabă jurnaliştii de la AFP.

Situată în satul Lupiac din departamentul Gers, în sud-vestul Franţei, această clădire, care la începutul secolului al XVII-lea a fost locul de naştere al lui Charles de Batz de Castelmore, a cărui viaţă petrecută în slujba coroanei franceze a inspirat celebrul personaj al lui Alexandre Dumas, este de vânzare de peste doi ani.

Castelul de 700 de metri pătraţi, cu o faţadă ocru, se află în prezent în centrul unui "duel" între autorităţile locale, care vor să îl transforme într-un centru turistic şi cultural, şi CEO-ul gigantului Auchan Retail, Yves Claude, care are "planuri pentru o locuinţă privată" pe acest domeniu, a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu acest dosar.

Autorităţile locale speră să profite de faima internaţională a muschetarului regal pentru a dezvolta zona. Şi la nivelul întregii Franţe, eroul romanului lui Dumas rămâne popular: 3,3 milioane de spectatori au vizionat filmul "'Les trois mousquetaires: D'Artagnan'", lansat în primăvara anului trecut, iar partea a doua, Les trois mousquetaires: Milady, în cinematografe de la începutul lunii decembrie, umple, de asemenea, sălile de proiecţii.

În 2022, departamentul Gers a dorit să achiziţioneze castelul, situat la aproximativ 120 km distanţă de Toulouse şi evaluat la aproximativ 1 milion de euro, a declarat pentru AFP preşedintele său, Philippe Dupouy.

Originar din regiune, premierul francez de la acea vreme, Jean Castex, a susţinut iniţiativa. Însă aceasta a eşuat, deoarece proprietarul clădirii a cerut o sumă dublă, iar castelul are nevoie de lucrări majore de renovare.

Asaltul castelului

În 2023, anul în care s-au împlinit 350 de ani de la moartea muschetarului francez, ucis în timpul asediului de la Maastricht, oficialii locali, regionali şi de stat au refuzat să se recunoască învinşi: au lansat "Autour de d'Artagnan", o asociaţie care îşi propune să creeze un proiect "ambiţios" în jurul mândrului gascon, şi au făcut o nouă propunere de achiziţie în vara trecută.

Însă o decizie surpriză a diminuat entuziasmul actorilor publici: pe 19 decembrie, Société d'aménagement foncier et d'établissement rural (Safer) din Gers a optat pentru o altă alegere.

Acest organism dispune de un drept de preempţiune asupra castelului datorită celor 150 de hectare de terenuri agricole care îl înconjoară. Cu toate acestea, şi-a exprimat interesul faţă de propunerea de achiziţie făcută de Yves Claude, CEO-ul Auchan Retail, care ar dori să transforme castelul în reşedinţa lui secundară.

Proiect privat

Autorităţile locale au primit astfel o lovitură dură şi caută încă o modalitate pentru a răspunde. Avizul emis de Safer a venit într-un "moment extrem de prost" şi este "foarte prost înţeles aici", a declarat pentru AFP un politician local, care preferă să nu fie identificat.

"Ar fi păcat ca un astfel de patrimoniu să cadă în mâinile sectorului privat", deplânge Muriel Abadie, o politiciană din Gers şi vicepreşedintă a regiunii Occitanie, responsabilă cu turismul.

"Sunt surprins că, între un proiect de interes general pentru regiunea noastră şi un proiect privat, oricât de respectabil, Safer nu a ales proiectul de interes general", a deplâns deputatul local Jean-René Cazeneuve.

În Consiliul Departamental, Philippe Dupouy a pus sub semnul întrebării soliditatea proiectului comunităţii de comune, care, în opinia sa, "nu este foarte bine definit în acest stadiu".

Pentru a-şi păstra speranţele, partenerii publici ai proiectului se agaţă de faptul că procedura Safer nu a fost încă finalizată, după cum a confirmat chiar Safer pentru AFP, precizând totuşi că procesul său decizional este "supus prin lege în faţa normelor de confidenţialitate".

Potrivit unei surse familiarizate cu dosarul de achiziţie, o decizie finală ar putea fi luată în jurul datei de 22 ianuarie, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel