Cât de adevărată este expresia "m-a tras curentul"? Mit sau realitate? Doctorul răspunde!

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Sursa foto: captura ecran YouTube Doctorul Mihail
Sursa foto: captura ecran YouTube Doctorul Mihail

Mihail Pautov, medic specialist și ex-chirurg sau cunoscut publicului simplu, ca Doctor Mihail, vorbește despre ce înseamnă "a te trage curentul".

Într-un video postat pe canalul său de YouTube, Doctorul Mihail discută despre un subiect popular, dar controversat. „Te-a tras CURENTUL? Eu te cred, și îți explic cum te trage curentul."

Iată ce aflăm!

„Am obosit să explic faptul că să te tragă curentul nu este niciun mit românesc, așa cum tot aud și sunt întrebat pe la diferite emisiuni sau podcasturi. Nu este un mit și punct. Avem niște studii care demonstrează asta, că există acest fenomen de a te trage curentul, există un mecanism bănuit prin care curentul te poate trage, dar și un mecanism explicat prin care acest curent care te trage îți poate da un torticolis. Ți se blochează gâtul, nu mai poți să învârți capul. Sau ți se blochează zona lombară. 

Copilul uitat/pierdut. Psiholog Radu Leca: „Va fi distrus în procent de 70%”

În primul rând, curentul nu este un fenomen românesc. Există multe alte culturi care au o definiție sau chiar o denumire pentru curent. De exemplu, în Germania, există o preocupare similară, care poartă numele de "zugluft", ceea ce în traducere înseamnă curent de aer. Nemții, în momentul în care îi trage curentul, același lucru spun și ei, mai ales că simt dureri în zona gâtului. La fel există și în zona Rusiei și același lucru spun și ei când sunt, de exemplu, două ferestre deschise, pentru că există diferențe de temperatură între interior și exterior.

Exemplele pot continua pentru aproape fiecare regiune din întreaga lume. Deci "m-a tras curentul" nu este fenomen românesc. Când oamenii stau într-un flux de aer rece, li se pot întâmpla tot felul de lucruri.

Cum acționează curentul? Ridică mâna în aer și încearcă să simți temperatura încăperii. Nu o s-o simți, probabil vei simți temperatura pe care o are și corpul tău. Când stai într-o încăpere în care sunt cel puțin 22 de grade Celsius, nu îți este frig, ci resimți o temperatură normală. În schimb, dacă stai în vânt, la 22 de grade Celsius, ți se face frig. (..).

CINCI tipuri de singurătate. Te ajută să te cunoști mai bine!

Când stai în curent sau când stai afară în vânt, atunci temperatura corpului o să scadă. Ce legătură are asta cu înțepenirea gâtului? De exemplu, când e frig afară, care este postura corpului tău? Te zgribulești, te închizi, iar asta fac și mușchii tai.

Primăvara sau toamna te va trage curentul cel mai des, atunci când exista diferențe de temperatură. Curentul trece pe lângă gâtul tău descoperit și răcește acea parte. Această contracție musculară din cauza frigului este normală, dar de acolo ne iau durerile. Deci nu este niciun mit!

Urmărește aici video complet: 

Youtube video image

Cum depășești emoțiile negative? Încearcă zilnic acest exercițiu pentru minte!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel