Cât putem rezista fără apă și mâncare? Ce spun specialiștii despre riscurile deshidratării

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Cât rezistăm fără hrană și apă? Iată ce spun specialiștii despre perioada în care o persoană poate rezista fără mâncare și lichide și care sunt factorii de risc.

În contextul actual, în care cutremurele mari au făcut ravagii în Turcia și Siria și au exista oameni salvați după zile bune de stat pe sub dărâmături, dar și cu cele din zona Gorjului, o zonă care până recent nu era cunoscută ca zonă activă, aceste întrebări sunt mai mult decât firești. Mai ales că potrivit autorităților, în kitul de supraviețuire în caz de cutremur sau alte dezastre naturale, ni se indică să avem provizii pentru cel puțin trei zile.

”Avem un răspuns statistic, fiecare va rezista în mod individual, în funcție de patologiile asociate, în funcție de vârstă. Copiii sunt mai vulnerabili în a dezvolta deshidratare sau hipoglicemie, dacă nu se alimentează, la fel, persoanele vârstnice, dacă au anumite boli cronice, acestea vor predispune la instalarea efectelor negative ale lipsei de alimentație și de hidratare." a explicat dr. Radu Țincu, medic ATI, la Antena 3 CNN.

Statistic, putem să stăm fără alimentație până la aproape două luni, au fost cazuri de greva foamei unde au rezistat undeva până la aproape 60 de zile. Acest lucru este posibil pentru că organismul are capacitatea de a mobiliza anumite depozite. În ceea ce privește deshidratarea, lucrurile sunt ceva mai complicate, deoarece perioada de rezistență fără apă este cel mult de 3-4 zile.

"Acest lucru duce la apariția deshidratării, la apariția hipotensiunii arteriale, cu scăderea tensiunii arteriale, și instalarea unei complicații extrem de periculoasă care este insuficiența renală acută."

Regim hiposodat. Ce este acesta și ce beneficii oferă

Conform dr. Radu Țincu, deshidratarea se prezintă prin senzație de sete, ”care este principalul semnal de alarmă”, iar progresiv poate să apară hipotensiunea arterială, ”tensiunea începe să scadă pentru că nu mai avem suficient volum în interiorul vaselor de sânge și ulterior apare și această insuficiență renală acută, adică începem să urinăm din ce în ce mai puțin, pentru că nu mai avem ce să filtrăm la nivel renal”.

Pacienții pot să dezvolte crize epileptice, pot să devină somnolenți, apar o stare de somnolență, iar această stare de somnolență este coroborată nu doar prin lipsa de lichide, ci și prin apariția hipoglicemiei.

Vezi continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel