Câte zile trebuie să te izolezi ACUM dacă te îmbolnăveşti de COVID-19? Care sunt cele mai predispuse categorii

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels

Andrei Rogoz, medic de boli infecțioase de la spitalul Sanador, a vorbit la DC MEDICAL despre simptomele care ne indică în prezent că avem COVID-19, câte zile trebuie să ne izolăm și de ce testele din ultimele zile sunt mai pronunțate decât în prima zi de testare. 

În ciuda faptului că starea de alertă a fost ridicată, că nu mai există restricții, ar trebui să rămânem totuși responsabili, iar ultimii doi ani să ne fi învățat ceva. Ei bine, chiar dacă restricțiile au rămas doar recomandări, COVID-19 nu a dispărut și continuă să se reflecte în cifrele destul de mari din raportările zilnice, motiv pentru care testarea rămâne încă o soluție importantă. 

De-a lungul celor doi ani, tulpinile COVID-19 au dat mai multe simptome. Acum, când varianta Omicron este dominantă în România, medicul Andrei Rogoz a fost întrebat care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită să ne testăm.

"La momentul acesta, orice persoană care prezintă simptomele virusului respiratorie poate lua în calcul că e infecție cu SARS-CoV-2, că ar avea COVID. E important și contextul epidemiologic, pentru că multe dintre aceste persoane au un contact în familie sau un cunoscut testat pozitiv și apariția câtorva semne se viroză:

- durere în gât

- tuse

- febră

- mai rar probleme digestive sau simptome mai puțin specifice ar trebui să justifice o testare.

Acum, consecința acestei testări devine mai puțin clară acum, pentru că în măsura în care izolarea s-a menținut, cel puțin din punct de vedere legal, nu știu cine o mai urmărește, carantina s-a ridicat...", a declarat Andrei Rogoz, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care sunt categoriile cele mai predispuse în prezent

Categoriile de oameni afectați cel mai mult de SARS-CoV-2 au fost vârstnici, persoanele cu probleme respiratorii sau cardiologice. Întrebat dacă aceste categorii s-au menținut sau s-au mai schimbat între timp, medicul ne-a spus că:

"Aceste categorii nu au dispărut, chiar dacă tulpina Omicron care a dominat în România pare să aibă și intrinsec o virulență mai scăzută. Categoriile de persoane la risc au rămas. În plus, efectul schemelor de vaccinare de anul trecut și a dozelor booster pe care oamenii le-au făcut începând cu toamna trecută se pierd treptat. Lumea ar trebui să fie precaută în continuare, pentru că nu e o certitudine că toate tulpinile care vor circula în continuare vor fi din ce în ce mai puțin virulente sau că acesta a fost ultimul val.

În Marea Britanie, care tot timpul a fost un pic mai decalată în avans față de restul Europei, ca și valuri epidemice, în ultimele săptămâni e iar o creștere notabilă acolo. Asta duce la un număr mare de internări și de infectări. Nu au încă o suprasolicitare la ATI, dar e o problemă față de care ne putem schimba abordarea, să nu ne mai perturbe îngrijirea celorlalți pacienți, e una dintre problemele care persistă la nivel de sănătate publică".

Câte zile trebuie să te izolezi, dacă faci COVID-19 acum. De ce testul din ultimele zile a mai pronunțat decât în prima zi. Citeşte continuarea pe DCMEDICAL.RO!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel