Catolicii sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului. Credințe și obiceiuri religioase

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

La 40 de zile după duminica Învierii lui Iisus Hristos, creștii catolici sărbătoresc ziua Înălțării. 

Această sărbătoare este celebrată de obicei joia, însă există anumite ramuri ale bisericii din vest care au mutat acest eveniment duminica, spre a fi mai accesibil mai mult oameni, fiind vorba de o zi liberă. Biserica catolică tradițională continuă să respecte ritualurile acestei sărbători cu dată mobilă și să o serbeze joia, considerând-o a fi una dintre cele mai mari sărbători din an alături de Săptămâna Patimilor și Paștele

În ceea ce privește etimologia denumirii acestei sărbători, în zona estică ea pornește de la termenul „analepsis”, adică „ridicare la cer”, completând astfel munca salvării întregii lumi. În cultura din vest, se folosește termenul „ascensio” care trimite la ideea că Iisus s-a ridicat singur, prin propriile lui puteri, după cum se afirmă și aici.

Tradiția ne trimite înapoi în timp, la Muntele Măslinilor din Betania, locul unde Hristos s-a ridicat la cer. Nu există nicio dovadă documentată a acestui eveniment sacru, însă Sf. Augustin îl atribuie tradiției apostolice.

Obiceiuri religioase

Săvârșirea liturghiei acestei sărbători poate aduce ritualuri de binecuvântare a strugurilor sau a roadelor, dar și binecuvântarea unor lumânări. Totodată, se va stinge lumânarea pascală, însă se vor aprinde torțe în afara bisericilor pentru a marca intrarea lui Iisus în cer. Bisericile din Anglia fac anumite procesiuni în fruntea cărora se află un steag cu simbolul leului și mai jos, al balaurului pentru a simboliza triumful lui Hristos asupra răului. În unele biserici, Înălțarea este marcată printr-o pictură în care figura lui Iisus se ridică deasupra altarului și în timp ce ea pare că urcă, reprezentarea diavolului coboară. 

sursă: newadvent.org

Ortodocșii vor sărbători acest eveniment la o săptămână distanță, mai precis pe 2 iunie 2022. 

Ați citit și despre mesajele din afara timpului pe care îngerii le-au trimis pentru fiecare zodie?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel