Ce NU ȘTIAI că trebuie să faci în Vinerea Mare. Vinerea Seacă: practici magice, tradiții și obiceiuri românești. Ce să NU FACI

Autorul articolului: Elena Airini |
Data publicării:
| Categorie: Diverse

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă (deoarece se ține post negru) are în colectivitatea rurală o însemnătate aparte. Avem câteva practici interesante de ordin magic și ritualic care ne ajută să fim mai sănătoși întregul an. 

Serviciul religios din Vinerea Mare este marcat de o spiritualitate aparte. Se spune că este bine să ții post negru în această zi, consumând doar apă sau puțină pâine și apă. Vineri dimineața se ține o slujbă numită maslu. Aceasta este utilă pentru sănătate. Oamenii vin la biserică cu făină și ulei care vor fi sfințite. Din acestea se va face „Paștele”, pâine sfințită stropită cu vin, care se ia pe stomacul gol în dimineața de după Înviere. Tot în Vinerea Mare se așază în mijlocul bisericii, lângă crucifix, o masă pe care este epitaful din altar. Seara oamenii din sat vin la biserică cu flori. Ei trec de trei ori pe sub această masă și se închină. Se cântă prohodul, un cântec religios de aproximativ 170 de strofe care prezintă Patimile lui Iisus. După prohod, preotul împarte toate florile oamenilor. Patru băieți înalți merg la ieșirea din biserică cu epitaful și toți oamenii ies din biserică pe sub el. Preotul urmat de oamenii care au flori și lumânări aprinse în mâini merg și cântă în jurul bisericii.

Există pe lângă aspectul religios al acestei sărbători și aspectul sacru al practicilor magice din lumea rurală, Iată câteva detalii extrem de interesante mai jos:

Ce să FACI:

Oamenii nu știu că azi, în satul românescu părinții își scăldau copiii în râu pentru a-i ține sănătoși întreg anul. Dacă ziua aceasta era respectată atunci toate bubele și toate bolile de piele s-ar fi vindecat. Așadar, cine se spală în apă curgătoare în Vinerea Mare (se scufundă de trei ori în apă) va reuși să se spele de toate bolile. Însă dacă persoana respectivă este sănătoasă, atunci să nu se spele, căci vor atrage bubele. Totodată, oamenii care vor să se vindece de friguri, intră în râu ținând în mână un ou de găină pe care îl aruncă în apă înainte să se scalde. 

O altă practică magică întâlnită în Vinerea Seacă este îngroparea unui ou în vie ca să protejeze via de piatră pentru următoarea recoltă. 

Cu lumânarea aprinsă la biserică în seara de Vineri se ocolește de trei ori casa și se face cruce cu lumânarea pe perete pentru a o proteja de trăsnet, de incendii sau de năvălirea bolilor. 

Ce să NU FACI!

Nu se plantează nimic, nu se seamănă, tot ce va fi plantat în Vinerea Seacă se va usca sau va crește anormal și nu va rodi. 

Nu se coace nimic în Vinerea Mare, căci atrage toate insectele și toți dăunătorii. Dacă gospodinele coc pâine în Vinerea Mare atrag gândaci, șerpi și șopârle în casă. 

Totodată, dacă plouă în această sfântă zi înseamnă că va fi un an bogat, îmbelșugat!

surse: Simion Florea Marian, Sărbătorile la români & Antoaneta Olteanu, Calendarele Poporului Român

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel