Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când îmbătrânim. Modificările observate de oamenii de ştiinţă

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Îmbătrânirea este un proces natural și inevitabil care afectează toți oamenii în timp. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru suferă o serie de modificări care ne pot afecta organele și funcțiile.

Populația din Spania îmbătrânește. Acest lucru este confirmat de un studiu care indică faptul că populația între 20 și 64 de ani reprezintă în prezent 61% din cei peste 48 de milioane de oameni din țară. Și tocmai la aceste vârste trebuie luate măsuri pentru a avea un stil de viață sănătos.

Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când îmbătrânim

Mai jos sunt câteva dintre efectele generale ale îmbătrânirii asupra corpului și organelor:

- Pielea începe să pară mai subțire și mai puțin elastică în timp, ceea ce poate duce la formarea de riduri, pete și pierderea fermității.

- Masa musculară tinde să scadă, iar oasele pot deveni mai fragile din cauza scăderii densității osoase, crescând riscul de fracturi și osteoporoză.

- Inima poate suferi modificări, cum ar fi scăderea ritmului cardiac. De asemenea, arterele pot deveni mai rigide, crescând riscul de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.

- Capacitatea pulmonară poate scădea, iar mușchii respiratori se pot slăbi, ceea ce poate afecta funcția pulmonară și rezistența în timpul activității fizice.

- Producția de salivă și enzime digestive poate scădea, ceea ce poate afecta digestia și absorbția nutrienților. De asemenea, este posibil să apară probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația.

- Neuronii se pot deteriora în timp, ceea ce poate afecta viteza de răspuns și funcția cognitivă. Memoria pe termen scurt poate fi, de asemenea, afectată.

- Sistemul imunitar poate deveni mai puțin eficient în timp, ceea ce poate face organismul mai susceptibil la infecții și boli.

- Glandele endocrine, cum ar fi tiroida, își pot reduce activitatea, ceea ce poate afecta metabolismul și echilibrul hormonal.

Deși îmbătrânirea este inevitabilă, un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea calității vieții și la prevenirea unora dintre consecințele negative asociate îmbătrânirii, relatează 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel