Ce se întâmplă cu creierul când ”revii” din moarte

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Potrivit unor noi cercetări, unul din cinci oameni care supraviețuiesc unui stop cardiac experimentează o experiență apropiată cu cea a morți, cu conștientizare și fără a simți suferință.

Examinând datele din literatura de specialitate referitoare la subiecții care au fost în comă sau care au avut stop cardiac, apar informații contradictorii și inconsistente. Cu toate acestea, se presupune că în faza apropiată de moarte există o conștiință și o conștientizare a ceea ce se experimentează, potrivit unui articol scris de Today.

Un nou studiu, condus de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine, a investigat acest aspect, care a arătat cum o persoană care supraviețuiește stopului cardiac poate experimenta experiențe în apropierea morții cu o anumită claritate și conștientizare de sine. 

”Rezultatele noastre – a spus autorul studiului, Sam Parnia – oferă dovezi că, în timp ce sunt în comă sau în pragul morții, oamenii au o experiență conștientă interioară unică, inclusiv conștientizarea fără anxietate”. Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul simpozionului științific al Asociației Americane a Inimii privind resuscitarea din 6 noiembrie.

Studiul, denumit AWARE II ( AWAreness during REsuscitation ), a implicat aproximativ 25 de spitale din Statele Unite și Marea Britanie, unde 567 de bărbați și femei au fost supuși resuscitarii cardiopulmonare au fost internați în perioada mai 2017 – martie 2020, deoarece inima lor încetase să mai bată. 

În ciuda tratamentului imediat, mai puțin de 10% din eșantion (126 de persoane) și-a revenit suficient pentru a fi externați din spital.

Studiul AWARE II urmează unui prim studiu AWARE, publicat în 2014. În timpul acestuia din urmă, autorii au intervievat 101 supraviețuitori RCP, dintre care 46% au raportat că și-au amintit experiența în apropierea morții.

Amintirile au cuprins șapte teme cognitive principale, inclusiv vederea unei lumini strălucitoare, simțirea unui sentiment de deja-vu, amintirea evenimentelor din viață și întâlnirea cu membrii familiei. Unii supraviețuitori au susținut că au văzut animale sau plante.

În 2019, cercetătorii au colectat apoi rezultatele unui alt grup de interviuri cu supraviețuitorii stopului cardiac. 

Compararea experiențelor intervievaților a arătat că 95% dintre cei care au fost reanimați (și care și-au amintit experiența lor) au declarat că au simțit un sentiment de bucurie și pace, 86% că au văzut o lumină și 54% că și-au revizuit evenimentele majore din viață. În plus, 95% au spus că experiența în apropierea morții le-a schimbat în bine.

Cercetătorii nu s-au bazat doar pe mărturiile supraviețuitorilor, ci au analizat și modelele de activitate ale undelor cerebrale ale pacienților în timpul RCP. 

În acest fel, au detectat vârfuri ale activității creierului, inclusiv undele gamma, delta, theta, alfa și beta, care apar de obicei atunci când oamenii sunt conștienți și îndeplinesc funcții mentale superioare, inclusiv gândirea, recuperarea memoriei și percepția conștientă.

Spre surprindere, aceste vârfuri ale activității creierului au fost prezente până la o oră după CPR, în ciuda faptului că pacienții nu dădeau semne de viață în acest stadiu.

”Aceste experiențe amintite și modificări ale undelor cerebrale pot fi semne timpurii ale așa-numitei experiențe în apropierea morții și le-am surprins pentru prima dată într-un studiu amplu”, a spus Parnia.

În momentul morții, creierul continuă să fie conștient

Identificarea semnelor de activitate cerebrală și adunarea dovezilor similare ale experiențelor în apropierea morții sugerează că conștiința de sine, la fel ca și alte funcții biologice ale corpului, poate să nu fie complet epuizată în momentul morții.

”Aceste experiențe lucide – a spus Parnia – nu pot fi considerate un truc al unui creier dezordonat sau pe moarte, ci mai degrabă o experiență umană unică care apare atunci când cineva este pe cale de a muri”.

Potrivit cercetătorilor, atunci când cineva moare, creierul trece printr-un proces numit ”dezinhibare” – un flux de activitate care oferă acces la straturile mai profunde ale conștiinței, inclusiv amintirile stocate, gândurile din copilărie timpurie până la moarte și alte aspecte ale realității.

”Este greu de spus exact de ce se întâmplă acest lucru – a spus Parnia –, prin urmare fenomenul ridică câteva întrebări interesante despre conștiința umană care ar trebui investigate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel