Oamenii de ştiinţă au descoperit rare fosile umane străvechi pe insula indoneziană Flores, se arată într-un studiu apărut miercuri, transmite DPA.
Fosilele includ un os adult 'incredibil de mic' de la nivelul membrelor superioare, cu o vechime de 700.000 de ani. Se crede că ar fi aparţinut unui exemplar foarte timpuriu din specia „hobbiţilor”, Homo floresiensis, descoperită în 2003 în peştera Liang Bua din vestul insulei indoneziene.
Au precedat hominizii din Liang Bua cu 650.000 de ani, fosilele recent descoperite provin de la cel puţin trei indivizi care aveau maxilare şi dinţi mai mici decât Homo floresiensis.
Studiul, publicat în revista Nature Communications, demonstrează că descoperirea unui os fosil de la nivelul membrelor oferă o mulţime de informaţii privind originea ancestrală a speciei Homo floresiensis.
În baza lungimii estimate a osului, oamenii de ştiinţă au calculat că înălţimea acestui hominid ar fi fost de circa 100 de centimetri, cu aproximativ 6 centimetri mai puţin decât înălțimea estimată a scheletului de la Liang Bua.
„Acest humerus de adult cu o vechime de 700.000 de ani nu e doar mai scurt decât cel al lui Homo floresiensis, ci este cel mai scurt os de braţ superior din istoria fosilelor de hominizi”, a declarat coautorul studiului, Adam Brumm, de la Centrul australian de cercetare privind evoluţia umană din cadrul Universităţii Griffith.
S-a găsit o rocă ce ar putea conţine dovezi ale vieţii microbiene pe Marte! Ce spun cercetătorii?
„Acest specimen foarte rar confirmă ipoteza noastră potrivit căreia strămoşii lui Homo floresiensis aveau o statură extrem de mică; cu toate acestea, acum este evident din proporţiile minuscule ale acestui os de la nivelul membrelor că strămoşii timpurii ai 'hobbiţilor' erau şi mai mici decât s-a crezut iniţial”, a mai spus cercetătorul.
Cei doi dinţi descoperiţi în situl arheologic erau de asemenea de dimensiuni mici, iar unul dintre aceştia avea caracteristici de formă similare cu specia Homo erectus de pe insula Java. Similaritatea nu susţine ipoteza că Homo floresiensis ar fi evoluat dintr-un tip de hominid mai timpuriu şi mai primitiv, au precizat oamenii de ştiinţă.
„Istoria evolutivă a hominizilor din Flores este în mare pare încă necunoscută”, a spus Adam Brumm. „Cu toate acestea, noile fosile sugerează cu tărie că povestea 'hobbiţilor' a început într-adevăr atunci când un grup de hominizi timpurii din Asia, cunoscuţi sub numele de Homo erectus, au rămas cumva izolaţi pe această insulă indoneziană îndepărtată, poate în urmă cu 1 milion de ani, şi au suferit o reducere dramatică a dimensiunilor corporale de-a lungul timpului”, a adăugat coordonatorul studiului.
Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu)
Ce știm despre Homo floresiensis?
Homo floresiensis este o specie de hominid cu corp mic, datată între 100.000 și 50.000 de ani în urmă. Cunoscută dintr-o singură peșteră de pe insula Flores din estul Indoneziei, H. floresiensis prezintă o combinație surprinzătoare de trăsături craniene care seamănă cu cele ale lui Homo erectus și Homo sapiens, trăsături postcraniene (trăsături ale membrelor și trunchiului) care se aseamănă cel mai mult cu cele ale speciilor din genul Australopithecus, și o tehnologie de unelte de piatră legată de cele adesea asociate cu H. sapiens.
Dacă fosilele atribuite acestei specii nu reprezintă o populație de H. sapiens patologic, așa cum au susținut unii cercetători, ele reprezintă o nouă specie de hominid și sugerează că H. sapiens a împărțit planeta cu o altă specie mult mai recent decât se credea anterior.
Materialul cranian al H. floresiensis cuprinde dinți și mandibule (maxilare inferioare) de la mai mulți indivizi și un singur craniu aproape complet. Craniul și dinții împărtășesc unele trăsături derivate (trăsături care nu se găsesc la strămoșul comun) comune cu H. erectus și H. sapiens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News