Cea mai vârstnică elevă din lume a murit

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Cea mai vârstnică elevă din lume a murit / Foto: Pixabay, de congerdesign
Cea mai vârstnică elevă din lume a murit / Foto: Pixabay, de congerdesign

A murit cea mai vârstnică elevă din lume.

Cea mai vârstnică elevă de şcoală primară din lume, kenyana Priscilla Sitieni, care a decis la 94 de ani să se înscrie la şcoală, demers salutat de UNESCO, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunţat mass-media locală, relatează Agerpres, citând AFP.

Nepotul ei, Sammy Chepsiror, a declarat joi pentru ziarul "The Standard" că Priscilla, poreclită Gogo, care înseamnă bunică în limba locală, a murit miercuri în locuinţa ei după ce a dezvoltat o complicaţie la nivel toracic.

"Gogo era sănătoasă şi a mers la cursuri cu trei zile înainte de moartea ei, când a început să aibă dureri în piept care au împiedicat-o să mai meargă la şcoală", a declarat el joi pentru ziar. "Ne-a făcut pe toţi foarte mândri", a mai spus el.

De ce a ales femeia să meargă la școală



Priscilla Sitieni avea 94 de ani când a reuşit să îl convingă pe directorul şcolii din satul ei să o accepte în instituţia de învăţământ, potrivit UNESCO, care a salutat "rolul ei de model pentru comunitatea ei şi nu numai".

Într-un interviu acordat anul trecut agenţiei ONU, Priscilla Sitieni a afirmat că scopul ei a fost să motiveze tinerele mame din Kenya să se întoarcă la şcoală după ce au făcut copii, în loc să abandoneze şcoala.

"Am vrut să dau un exemplu nu numai (kenyenelor) ci şi altor fete din întreaga lume care nu merg la şcoală", a mai spus ea, adăugând că "fără educaţie, nu există nicio diferenţă între tine şi un pui".

Viața ei, inspirație pentru un documentar



Viaţa ei a inspirat un documentar francez numit "Gogo", care a determinat-o anul trecut să călătorească pentru prima dată cu avionul pentru a merge în Franţa unde s-a întâlnit cu Prima Doamnă Brigitte Macron.

Co-scenaristul filmului, Patrick Pessis, i-a adus un omagiu joi, postând un mesaj pe Twitter: "În Kenya, şocată că nepoatele ei nu merg la şcoală, ea s-a înscris. Pentru a da un exemplu. Mesajul ei despre educaţia tinerelor fete va dăinui".

Cel mai în vârstă bărbat din Japonia a murit la 111 ani

Shigeru Nakamura, considerat cel mai în vârstă bărbat din Japonia, a murit marţi la vârsta de 111 ani într-un cămin de bătrâni din prefectura Hiroshima, unde a locuit, relatează Kyodo.

Născut pe 11 ianuarie 1911 în Jinsekikogen, în prefectura Nakamura din vestul Japoniei, Nakamura a fost expus efectelor ulterioare ale bombardamentului atomic de la Hiroshima, lansat pe 6 august 1945 de forţele americane la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a mers să ajute la operaţiunile de curăţare a dărâmăturilor în oraşul devastat în urma atacului.

Nakamura a devenit cel mai în vârstă bărbat din Japonia după ce fostul deţinător al titlului a murit la vârsta de 112 ani în prefectura Nara, pe 9 septembrie 2022. Într-un interviu pentru Kyodo, Nakamura a declarat că secretul sănătăţii sale este "iubirea faţă de oameni".

El a participat la lucrări în domeniul ingineriei civile timp de mulţi ani şi şi-a amintit că era "cel mai fericit" când lucra la construcţia de drumuri în regiunea muntoasă în care s-a născut.

Potrivit Guinness World Records, în mai 2022 venezueleanul Juan Vicente Perez, în vârstă de 113 ani, a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume. El s-a născut pe 27 mai 1909, potrivit Guinness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel