Ceai de păducel: Beneficii pentru inimă și aparatul circulator

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Hipertensiunea, problemele digestive și depresia se pot trata cu ceai de păducel. Beneficii ce trebuie cunoscute de întreaga lume.

Ceaiul de păducel se face cu ajutorul fructelor mici ce cresc în tufele arbuștilor de Crataegus monogyna. Această plantă are sute de frați similari ce se întind din Europa în Asia, chiar și în America. Culorile fructelor pot varia de la roșu închis până la galben.

Planta a fost folosită de strămoși ca fiind un leac perfect pentru afecțiunile inimii. Diverse surse spun că era folosită în medicina tradițională chineză încă din secolul 7 î.Hr. pentru hipertensiune și probleme digestive.

Ceai de păducel: Beneficii asupra sângelui

În păducel este prezentă o încărcătură mare de polifenoli, această substanță are caracter antioxidant și ajută la procesul de neutralizare a substanțelor ce în cantități mari pot da naștere unor numeroase boli, printre care și cancerul (efect similar cu cel al ceaiului de salvie). Aceste substanțe cancerigene putându-se găsi în sânge și după expunerea la fumul de țigară.

Prin prezența acestor polifenoli, păducelul intervine în ameliorarea diabetului de tip 2, a astmului, a afecțiunilor cardiace și vasculare, sau chiar a descuamării premature a pielii (ten uscat). Întreaga explicație despre cum funcționează și reacționează este încă neclar pentru mulți cercetători, însă îmbunătățirile au fost observate în statisticile medicale.

Extractele de păducel conțin un număr mare de substanțe ce produc efecte antiinflamatorii. Existând posibilitatea unei îmbunătățiri în cazul inflamațiilor sistemice. Astfel, ar putea stimula elasticitatea vaselor sangvine, iar hipertensiunea să scadă la parametrii normali.

Un experiment de 10 săptămâni a fost făcut pe 36 de oameni ce aveau tensiunea arterială un pic mărită. Și s-a observat că administrarea a 500mg de extract zilnic a redus tensiunea în diastolă (valoarea mai mică, din cele 2 pe care le indica tensiometrul).

Păducel pentru colesterol, stomac și anxietate

În proprietățile ceaiului de păducel apare și posibilitatea unor reduceri drastice a cantității de colesterol de la nivelul sângelui. Astfel, acesta conține un tip de substanțe numite flavonoide, similare cu cele identificate în sunătoare. Pectina este o substanță ce intră în metabolismul colesterolului.

Precum spuneau chinezii în medicina tradițională, fructele acestui arbust au un rol foarte important și în ajutarea sistemului digestiv. Durerile de stomac și indigestia fiind 2 afecțiuni pe care le poate ameliora. Fibrele din acest ceai, ingerate vor reduce constipația și vor susține coloniile bacteriene bune de la nivelul tubului digestiv, datorită caracterului său probiotic.

Păducelul poate fi folosit în cazul reducerii anxietății și a depresiei, experimentele făcute în acest domeniu au arătat rezultate pozitive. Există substanțe cu rol în relaxare, similare cu cele din mentă, dar si ușor sedative, asemănătoare celor din ceaiul de tei.

Prin controlul grăsimilor din sânge putem spune că extractele de păducel prezintă capacitatea de a distruge placa de aterom creată de către substanțele prezente în fumul de țigară. Prevenind prin acest aspect apariția unui atac de cord. Trigliceridele sunt de asemenea afectate de păducel, iar cantitatea lor circulantă va scădea în urma unui consum regulat.

Contraindicații ale consumului de păducel

Efectele adverse ale consumului de păducel conțin simptome de genul agitației excesive, amețelii și oboseală indusă. Sentimentul de greață, durerile de cap și sângerările nazale au fost, de asemenea, trecute în lista efectelor secundar în cazul consumului excesiv.

Există posibilitatea de a fi alergic la una sau mai multe substanțe din cadrul acestei plante, caz în care această plantă cu siguranță nu vă face bine. Se recomandă a nu se consuma păducelul în combinație cu alte pastile, deoarece există posibilitatea unei reacții adverse neașteptate. În cazul unui tratament medicamentos, se dorește un consult la medicul specialist cu scopul de a vă confirma că ceaiul de păducel nu vă face rău, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel