CINCI lecții de viață care te scapă de momentele dificile

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Te afli adesea în situații dificile pe care nu ți-ai dori să le repeți? Iată cum poți aborda viața astfel încât să treci mai ușor peste obstacole!

Stresul, durerea și metodele nesănătoase de a gestiona aceste situații sunt printre cele mai întâlnite "răspunsuri" la momentele de criză. Cu toate acestea, putem evita să ne simțim copleșiți, prin însușirea câtorva lecții esențiale de viață. Iată care sunt!

  1. Recunoaște că lupta este reală. Te simți copleșit și luat prin surprindere de tot ceea ce se întâmplă? Experții numesc adesea aceste situații "bucăți volatile", deoarece totul se schimbă mai repede decât poți gestiona, sunt incerte, deoarece înțelegerea și prezicerea evenimentelor sunt imposibile și complexe. Când mintea detectează un sentiment generalizat prelungit de nesiguranță, aceasta răspunde cu un răspuns cronic de stres, ceea ce poate reprezenta un mare pericol pentru sănătate. Acest lucru se întâmplă cel mai des atunci când incertitudinea te copleșește în viață, inclusiv în situații pe care cândva le considerai obișnuite. Așadar, atunci când te îngrijorezi constant despre trecut sau viitor, pierzi somnul sau te simți epuizat emoțional, amintește-ți că nu ești singur și că lupta este reală.
  2. Evită metodele nesănătoase de gestionare a problemelor. Cum reacționezi atunci când viața devine copleșitoare? Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că încerci să eviți riscurile. Probabil că dezvolți obiceiurile nesănătoase de consum sau te apuci de anumite vicii. De exemplu, consumul excesiv de alimente și băuturi poate duce la creșterea în greutate și alcoolism, ceea ce ar putea înrăutăți sentimentul de stres. Chiar și comportamentele subtile de gestionare, cum ar fi negarea, acuzarea, ventilația și auto-distragerea, sunt nesănătoase și au fost legate de niveluri mai ridicate de anxietate generală și depresie. Așadar, data viitoare când ești tentat să te descurci în aceste moduri nesănătoase, amintește-ți că, chiar dacă par a fi soluția ușoară, te vor face doar să te simți mai rău.
  3. Îmbrățișează incertitudinea. Paradoxal, cel mai bun mod de a răspunde la "bucăți volatile" este să îmbrățișezi incertitudinea. În psihologie, se folosește o unealtă numită "fereastra lui Jahari" pentru clarificarea cunoștințelor. Aceasta este împărțită în patru secțiuni: lucruri pe care toată lumea le știe, lucruri pe care le știe individul dar nu și ceilalți, lucruri pe care le știu ceilalți dar nu și individul, și lucruri necunoscute tuturor. Însă un psiholog sugerează o abordare radicală, reconfigurând fereastra lui Jahari astfel încât necunoscutul să fie de departe cea mai mare secțiune. Așadar, data viitoare când te simți anxios pentru că nu poți anticipa, înțelege sau controla ceva în viața ta, încearcă să accepți că nu trebuie să faci aceste lucruri pentru a reuși și să tolerezi incertitudinea ca pe un prieten familiar.
  4. Ancorează-te în prezent. Te gândești mereu la trecut sau te îngrijorezi despre viitor? În astfel de momente, este bine să înveți să fii prezent. Dacă te poți ancora în prezent și să prosperi în moment, o poți face oricând. Viața este doar o serie de momente prezente. Poți să ieși la o plimbare și să numere pașii, să respiri adânc și să numeri respirațiile, să mănânci ceva încet și să savurezi gustul sau să asculți tot ce te înconjoară și să te concentrezi pe toate sunetele. Atunci când te ancorezi în prezent, gândurile tale stresante despre lumea trecutului și viitorului vor dispărea, iar vocea interioară va deveni mai clară.
  5. Fii deschis către învățare și reinventarea de sine. Ce ai tendința să faci atunci când ești pus în fața unei provocări? Te retragi sau îmbrățișezi schimbarea? Conform unu psiholog organizațional, persoanele care prosperă cel mai bine în "bucăți volatile" sunt cele care tratează noi experiențe ca oportunități, sunt deschise la schimbare și sunt complet flexibile. Totul în viață poate fi trecător, iar tu s-ar putea să ai nevoie să te reinventezi, dar acest lucru nu trebuie să fie înfricoșător, atât timp cât îți dai seama că ești în controlul răspunsului tău, nu lumea care te forțează în mod nedrept să te schimbi.

 

Citește și Aritmia cardiacă: mit și realitate 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel