Cine a fost Sfântul Ierarh Nicolae? RUGĂCIUNEA pe care să o rostești ASTĂZI!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. RUGĂCIUNEA pe care trebuie să o rosteşti ASTĂZI! (sursa foto: crestinortodox.ro)
Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. RUGĂCIUNEA pe care trebuie să o rosteşti ASTĂZI! (sursa foto: crestinortodox.ro)

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscop al Mirelor Lichiei, este pomenit de Biserică în ziua de 6 decembrie. Acesta nu este considerat doar ocrotitorul copiilor, ci și al brutarilor, al marinarilor și al femeilor nemăritate. Iată cine a fost Sfântul Ierarh Nicolae și rugăciunea pe care să o rostești astăzi!

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi

"O, Sfinte Părinte Nicolae, mare făcător de minuni, ocrotitorul şi dăruitorul celor nevoiaşi, pe cei ce cu bună nădejde aleargă la tine,  grăbeşte a-i ajuta. Sprijinitor fii turmei lui Hristos împotriva lupilor care umbla sa o prade şi tot sufletul de creştin păzeşte-l prin sfintele tale rugăciuni, ca unul ce eşti măsura în veac a sfinţeniei dreptmăritoare. Şi precum ai miluit pe cei trei bărbaţi ce şedeau în temniţă, izbăvindu-i de mânia împăratului şi de ascuţişul sabiei, aşa mă miluieşte şi pe mine, care cu mintea, cu cuvântul şi cu lucrul mă aflu în bezna păcatelor, ca să nu cad sub mânia lui Dumnezeu şi sub veşnica osândă.

Aşa, Sfinte Nicolae, fii reazăm puţinătăţii mele, ca la soliile tale să primesc de la Hristos îndurătorul viaţa lină şi curată în veacul acesta, iar în veacul de apoi printre cei de-a dreapta lui Dumnezeu să mă număr, cu îngerii şi cu sfinţii preamărind pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh. Amin.„ (sursa rugăciune: crestinortodox.ro)

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni: Istorie

Sfântul Nicolae a trăit în timpul domniei împăraților romani Dioclețian și Maximian în orașul Patara din Asia Mică. Inițial hirotonit preot, a devenit ulterior episcop al cetății Mira, situată în regiunea Lichia, astăzi cunoscută ca Demre, Turcia, pe malul Mării Mediterane.

În vremea persecuțiilor împotriva creștinilor dispuse de Dioclețian și Maximian, Sfântul Nicolae a fost închis. După adoptarea Edictului de la Milan în 313, emis de Constantin cel Mare și care a conferit libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal al cetății Mirei. A fost un participant activ la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325 și s-a remarcat prin apărarea fermă a credinței creștine împotriva ereziei ariene.

Sfântul Ierarh Nicolae este recunoscut ca patron al marinarilor și al copiilor, fiind cunoscut ca salvator al celor aflați în temniță sau în primejdii, ajutător al săracilor și al celor nedreptățiți, precum și ca protector al fecioarelor și al călugărilor.

Legenda Sfântului Nicolae

Legenda Sfântului Nicolae este una plină de generozitate și compasiune. Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea în orașul Patara, azi în Turcia. De la o vârstă fragedă, a arătat devotament religios și generozitate. O poveste celebră îl prezintă salvând trei fete sărace dintr-o situație disperată: tatăl lor era sărac și nu avea posibilitatea să le ofere o zestre pentru a se căsători, riscând să le vândă ca să poată supraviețui. Nicolae, aflat de această situație, a decis să intervină în secret. În fiecare noapte, a lăsat în mod anonim bani la fereastră pentru a acoperi necesitățile fetei. Acest act caritabil a permis celor trei fete să se căsătorească în mod demn și fără nicio datorie. De-a lungul vieții, Sfântul Nicolae a continuat să dăruiască și să ajute oamenii, devenind un simbol al generozității și iubirii față de cei săraci.

Legenda Sfântului Nicolae continuă să fie o inspirație pentru actele de caritate și generozitate în întreaga lume, marcând nu doar tradițiile creștine, ci și spiritul sărbătorilor de iarnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel