Ciocolata amăruie, efecte uimitoare. De ce e bine să o consumi și care e porția CORECTĂ pe zi

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ce efecte uimitoare are ciocolata amăruie și de ce e bine să o consumi.

Fiecare dintre noi iubește ciocolata, dar e bine de știut că ciocolată amăruie are efecte uimitoare asupra organismului și sănătății noastre.

Ficatul și inima au cel mai mult de câștigat dacă vei consuma ciocolată amăruie, pentru că, potrivit medicilor, consumul de ciocolată neagră cu minimum 70% cacao previne stresul oxidativ asupra ficatului, prevenind sau încetinind progresia leziunilor hepatice, cum ar fi steatohepatita, adică ficatul gras.

Beneficiile ciocolatei negre se datorează antioxidanților din compoziția boabelor de cacao, care inhibă un mecanism ce determină în mod normal fibroza ficatului, potrivit NCBI - National Center for Biotechnology Information.

Potrivit studiilor, NADPH oxidaza (nicotinamin adenin dinucleotid fosfat oxidaza) are un rol major în dezvoltarea stetohepatitei non-alcoolice (NASH). Din acest motiv, se recomandă consumul de ciocolată amăruie în cazul pacienților predispuși la apariția acestor afecțiuni hepatice.

Cu toate acestea, moderația este importantă, astfel că nu trebuie să consumăm mai mult de 50 de grame de ciocolată amăruie pe zi.

Ce alte beneficii mai are ciocolata amăruie

Ciocolata amăruie are și efect de îmbunătățire a funcției endoteliale și inhibă agregarea plachetară, prevenind astfel episoadele de inflamație, precum și hipertensiunea portală.

În plus, consumul de ciocolată neagră este asociat cu un risc mai mic de diabet, boli cardiace și poate regla în mod natural nivelul de colesterol și transaminaze din sânge.

Alte alimente bogate în polifenoli cu efecte benefice sunt fructele de pădure, vinul roșu, cafeaua, rodia și alunele de pădure.

Mihaela Bilic, despre ciocolată și porția corectă pe zi

"Bobul de cafea și bobul de cacao sunt miraculoase. În bobul de cafea se regăsesc peste 2.000 de substanțe, iar bobul de cacao este și mai valoros, pentru că avem untul de cacao, acea grăsime vegetală, ce are aspect de unt. La capitolul ciocolată, mare capcană este să mâncăm ciocolată.

În momentul în care pe etichetă, primul cuvânt nu este cacao/masă de cacao/unt de cacao, este clar că acolo avem mai mult zahăr decât cacao.

Nu există arbori de cacao care să acopere toate nevoile de ciocolată ale mapamondului. Din păcate, acum, pe eticheta ciocolatei veți vedea primul ingrediente, în 80% din cazuri, zahărul și apoi veți vedea grăsime de cocos sau de palmier. Nici măcar nu mai există produsul cacao este pus doar cât să dea culoare.

Ciocolata neagră este cea mai bogată în calorii. Pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, un gram de zahăr are 4 calorii. O ciocolată cu lapte va avea în jur de 500 – 530 de calorii, o ciocolată neagră, pentru că este mult mai bogată în grăsime va avea spre 600 poate chiar peste 600 de calorii.

Cu cât e mai bogată în calorii, cu atât e mai adevărată ciocolata neagră.

Ciocolata albă este o ciocolată ce are mai mult unt comparativ cu masa de cacao. Deci ciocolata albă este prin definiție cea mai grasă ciocolată, deci clar cea mai calorică", a spus nutriționistul Mihaela Bilic.

"Porția corectă de ciocolată este de trei pătrățele, niciodată mai mult de un rând. Tableta de ciocolată a devenit din ce în ce mai subțire, în prezent are 80 g și ne sugerează într-un fel porția corectă de ciocolată", a mai spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel