„Coconii” stelelor aflate pe moarte, o nouă sursă de energie în spaţiu?

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Bizar
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Noi simulări sugerează că reziduurile din vecinătatea stelelor aflate pe moarte, așa-numiții „coconi”, ar emite unde gravitaționale.

Aceşti aglomerări de energie stelară numite şi „coconi” se formează pe măsură ce o stea masivă pierde resturi în timp ce se prăbușește într-o gaură neagră. Până în prezent, astrofizicienii au detectat unde gravitaționale doar de la sistemele binare – fuziunile a două găuri negre, două stele neutronice sau una din fiecare. Deși, teoretic, specialiştii în fenomene astronomice ar trebui să fie capabili să detecteze undele gravitaționale de la o singură sursă non-binară, ei nu au descoperit încă aceste semnale.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA vor să studieze îndeaproape coconii turbulenți și energici de resturi care înconjoară stelele masive aflate pe moarte. Spre deosebire de jeturile exploziilor de raze gamma, undele gravitaționale ale coconilor ar trebui să se încadreze în banda de frecvență pe care o poate detecta Observatorul LIGO. „Până în prezent, LIGO a detectat doar unde gravitaționale provenite de la sisteme binare, dar într-o zi va detecta prima sursă non-binară de unde gravitaționale”, a declarat Ore Gottlieb de la Northwestern, coordonatorul studiului amintit. „Coconii sunt unul dintre primele locuri în care ar trebui să căutăm acest tip de sursă” - mai spune el.

Gottlieb este bursier CIERA la Centrul pentru explorare și cercetare interdisciplinară în astrofizică (CIERA) de la Northwestern, potrivit EurekAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel