Continuă campania de vaccinare anti-HPV. Sunt zeci de mii de doze pe stoc

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vaccinarea anti-HPV continuă la medicii de familie. 

Din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziţionate în anul 2021 de către Ministerul Sănătăţii, în cadrul Acordului- Cadru încheiat cu furnizorul, până la sfârşitul lunii septembrie au fost utilizate 12.698 de doze de vaccin.

Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) şi în stocurile direcţiilor de sănătate publică (14.442 de doze), a anunțat Ministerul Sănătății. 

Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinţilor/ reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Dacă într-un judeţ există mai multe solicitări faţă de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziţie.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat şi următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

A fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPVReamintim că, anul acesta, Ministerul Sănătăţii a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse şi fetele cu vârsta între 14 - 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

Cancerul de col uterinCancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin şi Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel