Culorile influențează apetitul?

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Culorile au un puternic impact emoțional asupra noastră, mai ales când vine vorba de mâncare. Pofta este deseori stârnită de food styling, dar știai că poate fi influențată atât de culoarea mâncării, cât și de cea a veselei? Hai să aflăm cum!

Colorpsychology.org are câteva informaţii interesante pentru tine:

Culori care-ți pot crește apetitul

Alb

Asociate cu inocența și puritatea, farfuriile albe te pot induce foarte ușor în eroare. Concluzia la care s-a ajuns este destul de surprinzătoare, și anume că albul încurajează mâncatul absent și deci, supraalimentarea. Parcă nu mai e atât de inocent, nu-i așa?

Verde

Culoarea naturii îi determină pe cei mai mulți oameni să asocieze verdele cu mâncatul sănătos (și tu te-ai gândit la salate, nu?!). Asta te poate convinge să înfuleci fără griji sau sentimente de vinovăție că vei lua în greutate, deci e ușor de înțeles de ce verdele încurajează un apetit de nestăvilit.

Galben

Atunci când creierul vede culoarea galben, începe să elibereze serotonină, un hormon care te face fericit. Iar când ești vesel și bine dispus, ai tendința să mănânci cu mai multă plăcere, nu-i așa?

Portocaliu

Portocale, morcovi, dovleci, mhmm, parcă deja ți se face poftă de bunătăți portocalii. E de înțeles, la urma urmei, această culoare îți dă un sentiment plăcut de căldură și comoditate, fapt care te încurajează să mănânci cu nesaț.

Roșu

Când vezi roșu, parcă-ți bate inima mai tare, iar tensiunea arterială începe să se ridice, motiv pentru care te simți dintr-o dată mai flămând și-ți vine să termini tot din farfurie. Stai liniștit, nimeni nu te va judeca, dimpotrivă, îți vor admira apetitul sănătos!

Culori care-ți pot inhiba apetitul

Maro

Această culoare este frecvent asociată cu mâncarea arsă ori mult „făcută”, ceea ce nu inspiră deloc poftă, se înțelege. Asta dacă nu cumva gândul îți va zbura la o baghetă proaspăt scoasă din cuptor sau la alte prăjituri de casă care-ți lasă gura apă.

Gri

Este una dintre acele culori care te duce cu gândul la alimente stricate sau mucegăite și deja nu mai este cazul să-ți spunem de ce farfuriile gri nu-ți vor stârni poftă, indiferent ce ai așeza pe ele.

Negru

Cu mult timp în urmă, când strămoșii noștri își vânau hrana, culorile negru, mov și albastru erau asociate cu ceva otrăvitor, motiv pentru care obișnuiau să se țină departe de ele. Deși considerată o culoare care suprimă apetitul, iată un studiu contrar, care a confirmat faptul că persoanele supuse experimentului au avut un aport alimentar mare chiar și atunci când au mâncat din farfurii negre.

Albastru

De departe, albastrul este cea mai potrivită culoare care diminuează apetitul. Evocarea unor imagini precum cerul senin sau o mare cristalină are un puternic efect calmant, care liniștește organismul și încetinește metabolismul, înfrânând astfel apetitul. În afară de afine, coacăze și vinete, nu prea sunt alimente de culoare albastră, pentru ca aceasta să poată fi asociată cu un apetit crescut.

Mov

La fel ca și albastrul, și culoarea mov este rar întâlnită în universul alimentelor, motiv pentru care nu te face să te simți înfometat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel