Cum ar vrea să își petreacă Neil DeGrasse Tyson finalul vieții

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Neil DeGrasse Tyson, celebrul astrofizician și popularizator al științei, are o dorință neobișnuită privind finalul vieții sale.

Neil DeGrasse Tyson, celebrul astrofizician și popularizator al științei, are o dorință neobișnuită pentru ceea ce vrea să i se întâmple când este pe patul de moarte. El vrea să fie trimis într-o gaură neagră, acele obiecte cosmice misterioase care înghit tot ce le trece prin apropiere.

De ce ar vrea cineva să facă asta? Pentru Tyson, răspunsul este simplu: curiozitatea. El vrea să afle ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre, unde legile fizicii sunt răsturnate și timpul și spațiul se distorsionează.

“Nu știm ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre. Nu știm dacă există o altă dimensiune, dacă există un portal către altă parte a universului, dacă există un univers paralel. Nu știm nimic. Așa că aș vrea să fiu primul care află”, a declarat Tyson într-un interviu pentru BBC.

Tyson nu este singurul care este fascinat de găurile negre. Ele au fost subiectul multor cărți, filme și emisiuni de televiziune, inclusiv Interstellar, unde personajul principal călătorește printr-o gaură de vierme, o presupusă scurtătură prin spațiu și timp, creată de o gaură neagră.

Tyson a explicat într-un alt interviu cum funcționează o gaură de vierme și ce diferență este între o gaură neagră și o gaură albă. El a spus că o gaură neagră este un loc unde materia este comprimată la infinit, iar o gaură albă este un loc unde materia este expulzată la infinit. O gaură de vierme ar fi un tunel care leagă o gaură neagră de o gaură albă, permițând călătoria instantanee între două puncte din univers.

Dar aceste idei sunt doar speculații, bazate pe teoria relativității generale a lui Einstein, care nu este compatibilă cu mecanica cuantică, care descrie comportamentul particulelor subatomice. Pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă într-o gaură neagră, ar fi nevoie de o teorie care să unifice cele două domenii ale fizicii, ceea ce nu există încă.

Tyson este conștient de riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventură cosmică. El a scris o carte intitulată "Death by Black Hole"3, în care descrie diferite moduri în care o gaură neagră te-ar putea ucide. Unul dintre ele este spaghettificarea, adică întinderea corpului într-un fir subțire, ca un spaghete, din cauza forței de gravitație extreme.

Dar asta nu îl descurajează pe Tyson, care spune că ar fi dispus să își sacrifice viața pentru a face o descoperire științifică revoluționară. El spune că ar fi un mod de moarte demn de un explorator al spațiului.

“Nu aș vrea să mor de bătrânețe, în pat, cu o sticlă de apă lângă mine. Aș vrea să mor făcând ceva ce nimeni nu a mai făcut, ceva ce ar putea schimba istoria științei. Aș vrea să mor într-o gaură neagră”, a spus Tyson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel