Cum deosebim răceala de gripă? Simptome la care să fii atent

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Oricare ar fi vârsta noastră, tindem să confundăm des răceala cu gripa, dar și invers. Chiar dacă au simptome comune, sunt cauzate de virusuri diferite. Iată care sunt diferențele dintre ele, ca să știi cum să le deosebești.

Atât răceala, cât și gripa, sunt infecții virale respiratorii. Însă, în comparație cu răceala, gripa poate să înceapă mai brusc și are și manifestări mai intense. Din păcate, gripa este infecția care duce de multe ori și la complicații severe sau chiar la deces. În schimb, cu tratament, răceala poate să treacă în câteva zile.

Cauza apariției

Prima și cea mai importantă diferență dintre gripă și răceală? Aceasta constă chiar în cauza apariției. În timp ce răceala comună poate să fie cauzată de sute de virusuri și afectează doar nasul și gâtul, gripa este cea care afectează nasul, plămânii și gâtul, fiind provocată de doar trei virusuri gripale, cu o varietate de tulpini.

Răceală vs gripă: factori de risc

Trebuie să amintim și de factorii de risc în cazul răcelii și ai gripei.

În ceea ce privește răceala, factorii care duc la instalarea ei constau și în vârstă. Copiii mai mici de 5-6 ani răcesc mai des. Aici se adaugă și contactul cu orice persoană răcită, dar și fumatul, sezonul rece sau imunitatea scăzută.

În cazul gripei, există și alți factori de risc: diabetul, afecțiunile cardiace, imunitatea slăbită, persoanele peste 12 ani, adulții peste 65 de ani, persoanele cu alte boli cronice.

Cum se transmite gripa? Dar răceala?

Ei bine, aici avem o asemănare. Răceala este o infecție care se transmite pe calea aerului, fie că vorbim de tuse, strănut sau contact cu o suprafață contaminată. La fel se întâmplă și în cazul gripei.

Vezi și: Propolisul - tratament excelent pentru răceli. Cum se consumă și ce boli mai tratează?

La ce alte simptome să mai fii atent?

Nu știi dacă ești gripat sau răcit? În cazul gripei, apar și dureri musculare, febră mare, care poate oscila între 38 și 40 de grade Celsius, dar și oboseală, transpirație în exces, frisoane sau tuse seacă. De regulă, simptomele își pot face simțită prezența după cel puțin 3 zile de la momentul infectării. Acestea pot să dispară după 7 zile.

În cazul răcelii, această infecție se poate manifesta prin durere în gât, tuse, secreții nazale abundente, dureri de cap, amețeală sau febră ușoară. Poți să te confrunți cu aceste simptome în primele două zile, însă o să observi o ameliorare mai accelerată.

Cum se tratează răceala și ce facem în cazul gripei?

Desigur, pot exista mici diferențe și în privința tratamentului. Pentru gropă, se pot recomanda medicamentele antivirale, consum de ceai și analgezice. La răceală, ceaiurile și analgezicele se consideră suficiente.

De obicei, nu se recomandă consumul de antibiotice, indiferent dacă vorbim despre gripă sau răceală. Le poți lua doar când medicul constată că există infecții bacteriene în organism. Specialiștii pot să recomande vaccinul antigripal, care poate fi făcut de oricine, chiar și de către bebelușii mai mari de 6 luni. Însă, aceasta este o bună metodă de prevenție, nu de tratament.

Ar fi recomandat să te adresezi medicului curant, atunci când vrei să știi dacă suferi de gripă sau răceală. Dacă acesta constată că ai doar o răceală ușoară, poți să primești tratament la domiciliu, mai ales dacă nu suferi de boli cronice. Pentru episoade repetate de febră mărită sau tuse productivă, nu ezita să ceri un consult medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel