Cum să evitați toxiinfecțiile alimentare în timpul verii. 7 sfaturi utile pentru perioadele caniculare

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Virușii, bacteriile, ciupercile și toxinele nu se văd, dar pot fi prezente în alimentele pe care le consumăm. Este esențial să luăm măsuri preventive pentru a minimiza riscurile de contagiune și pentru a evita boli precum listerioza sau salmonella. Iată 7 sfaturi utile pentru a evita toxiinfecțiile alimentare în timpul verii.

Bacteriile, toxinele și virusurile prezente în alimente și băuturi pot fi responsabile pentru diferite boli, precum listerioza sau salmonella.

Majoritatea acestor patologii produc simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea sau vărsăturile. Cheia pentru a le evita este să ai grijă cu igiena și să speli corect alimentele.

Potrivit rapoartelor OCU, diferite microorganisme sunt responsabile de aceste boli, infecția cu Campylobacter fiind cea mai frecventă, urmată de infecția cu salmonella (salmoneloza) și norovirusul, conform ultimelor date publicate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În Spania, în 2021, au fost raportate peste 3.900 de cazuri de salmoneloză, informează 20minutos.es.

Sfaturi pentru a evita toxiinfecția alimentară

Virușii, bacteriile, ciupercile și toxinele nu se văd, dar pot fi prezente în alimentele pe care le consumăm. 

Este esențial să luați măsuri preventive de bază pentru a minimiza riscurile de contagiune:

- Aveți grijă de igiena personală și igiena alimentară. De asemenea, păstrați curate ustensilele și suprafețele care vin în contact cu alimentele.

- Protejați alimentele de animale sau insecte, care pot fi purtători de microorganisme patogene.

- Spălarea mâinilor este o parte esențială a igienei personale. Este important să vă spălați mâinile într-o chiuvetă desemnată
special înainte de a manipula alimente.

- Depozitați imediat alimentele care necesită refrigerare sau congelare.

- Păstrați mâncare la frigider, consumând-o cât mai curând posibil.

- Spălați fructele și legumele dacă urmează să fie consumate crude.

- Când aveți îndoieli, mai bine aruncați mâncarea în loc să o mâncați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel