Cum să te ferești de insolație? Urgență medicală care poate fi fatală 

Autorul articolului: Ioana Popa |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Cum să te ferești de insolație Urgență medicală care poate fi fatală
Cum să te ferești de insolație Urgență medicală care poate fi fatală

Insolația este una dintre cele mai serioase afecțiuni ce pot apărea din cauza căldurii și necesită îngrijiri medicale. În cazuri foarte grave, insolația poate cauza daune serioase la nivelul organelor interne și la nivelul creierului, însă poate cauza și decesul.  

Insolația apare în urmă expunerii îndelungate la temperaturi înalte, combinată cu deshidratarea, care afectează capacitatea corpului de a-și regla temperatura internă. Insolația este, așadar, o formă de hipertermie, fiind declanșată de o temperatura a corpului prea ridicată, care declanșează o serie de simptome la nivelul sistemului nervos. Spre deosebire de epuizarea termică, care este o formă de hipertermie mult mai blândă, insolația este reprezintă o urgență medicală și poate fi fatală dacă nu este tratată rapid și eficient.

Corpul uman își poate reduce temperatura prin transpirație. În situațiile extreme, în care organismul este expus la temperaturi mult prea crescute, dar și la umiditate mare ori la efort fizic intens în bătaia razelor de soare, corpul nu mai este capabil să mențină temperatura prin transpirație și astfel apare febra. Insolația poate apărea și din cauza deshidratării severe, care are loc atunci când corpul nu poate să transpire suficient pentru a putea regla temperatura internă.

Insolația poate să apară, deci, că rezultat: al expunerii la un mediu în care temperatura este prea mare; al activității fizice solicitante ( Insolația ce implică un efort fizic mare este cauzată de o creștere a temperaturii centrale a corpului, ce este declanșată de o activitate fizică intensă desfășurată într-o zi călduroasă). 

 

Simptomele insolației

 

Este important să cunoaștem atât simptomele epuizării termice, cât și simptomele insolației. Specialiștii subliniază că, înainte de instalarea insolației, apar simptomele epuizării termice: sete acută, confuzie, oboseală,  leșin, dureri de cap, paloarea fetei, transpirația accentuată. Alte simptome ale insolației sunt: durere de cap intensă, amețeli și senzație de confuzie, lipsa transpirației, înroșirea și uscarea pielii, slăbiciune musculară, crampe musculare, greață și vărsături, tahicardie, respirație rapidă, pierderea cunoștinței.

Oricine poate face insolație, însă persoanele în vârstă și bebelușii sunt mai predispuși in comparație cu alte categorii de vârstă. Sportivii sau atleții care depun efort fizic sporit in bătaia soarelui au, de asemenea, riscuri mari să facă insolație, la fel că și persoanele care lucrează afară pe timp de vară.

 

Reguli simple pentru prevenirea insolației

 

- Acoperirea capului (pălărie, șapcă, echipament de protecție) atunci când lucram în soare;

- alternarea expunerii la soare cu odihna la umbră (10 minute la umbra pentru fiecare ora de expunere la soare);

- consumul a 3,5 litri de lichide pe zi;

- sunt interzise băuturile alcoolice întrucât favorizează insolația;

- reducerea consumul de cafea (duce la deshidratare);

- purtarea de haine ușoare din fibre naturale in culori deschise (care concentrează radiațiile solare);

- utilizarea de creme cu protecție solară mare la fiecare 1,5 ore pe zonele expuse.


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel