Curiozități despre apă - ce lucruri interesante merită să reții?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Iată care sunt cele mai interesante curiozități despre apă! Le știai?

Apa este un element vital și indispensabil pentru noi, ca indivizi, dar și pentru planetă. Descoperă aceste curiozități!

1. Cea mai scumpă apă din lume costă peste 50.000 de dolari

Cumperi apă zilnic sau o filtrezi și o bei de la propriul robinet. Te-ai întrebat vreodată ce preț are cea mai scumpă apă din lume? Se pare că aceasta poartă numele de Aqua di Cristallo sau Apă de Cristal și reprezintă o sticlă încrustată cu aur de 24 de karate, realizată manual de către Paolo di Verachi. De fapt, sticla conținea ape de izvor din țări precum Franța sau Fiji și putea fi cumpărată la incredibila sumă de peste 50.000 de dolari.

2. Apă caldă îngheață mai repede decât cea rece

Conform cercetătorilor, apa caldă sau chiar fierbinte îngheață mai rapid decât cea rece. Motivul? Sare peste faza de răcire.

3. Apa ne ajută să vedem curcubeul

Apa reușește să provoace și fenomene meteo care ne atrag atenția de fiecare dată. Cum ar fi curcubeul! Acesta apare doar atunci când razele soarelui se reflectă clar prin apa din atmosferă.

4. Apa ne menține sătui

Nu degeaba se spune că apa este chiar recomandată în diete, fiindcă reușește să ne țină sătui și poate calma senzația de foame constantă. Nu ne referim la dietele minune bazată pe apă, ci despre importanța hidratarii in dieta zilnică.

5. Cea mai multă apă din lume se află în Siberia

Ei bine, în Siberia putem găsi aproximativ 20% din totalul de apă potabilă din lume. Mai precis, în Lacul Baikal, cel mai adânc din lume, de peste 1700 de metri.

6. Apa are o temperatură ideală pentru consum

Nu ne place să bem apă prea caldă sau prea rece. Aparent, ca să aducă beneficii sănătății și corpului uman, apa ar trebui băută atunci când are temperatura de aproximativ 5 grade Celsius.

7. Apa din sticlă poate deveni toxică?

Este clar că apa plata nu expiră, dar nu degeaba vei găsi o dată de expirare pe sticla din care bei. Pentru că apa se înscrie în rândul alimentelor perisabile, sticla în sine are o dată de expirare. După un anumit interval, plasticul începe să se deterioreze si poate să împrăștie chimicale. Nu devine toxică, dar poți observa că apa are gustul este modificat.

8. Se întâmplă ceva dacă bem prea multă apă?

Probabil că ai auzit de fenomenul intoxicării cu apă. Se pare că acesta are loc când scade prea mult nivelul de sodiu din sânge. Astfel, apare un dezechilibru clar la nivelul creierului. Intoxicația poate să apară când consumi multă apă rapid, mai ales după sesiuni intense de sport sau după activități intense.

9. Într-o viață, consumăm tone de apă

Se spune că, în medie, un om care trăiește în jur de 70 de ani, va consuma cel puțin 110 tone de apă in anii de viață.

10. Cât putem să supraviețuim fără să bem apă?

Apa este esențială vieții. Ba are chiar o importanță mai mare decât mâncarea și este vitală pentru supraviețuire. În medie, o persoană poate să reziste aproape 3 saptamanai fără să mănânce, dar nu mai mult de 3-4 zile fără să bea apă.

Astrosens îți recomandă să citești și: 10 curiozități despre mâncare. Care e cel mai furat aliment din lume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel