Curiozități fascinante despre Solstițiul de Vară. Le știai?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Diverse
freepik.com
freepik.com

Solstițiul de vară este un fenomen astronomic plin de semnificații culturale și științifice.

Solstițiul de vară din 2024 va avea loc azi, pe 20 iunie, atunci când începe și sezonul Racului.

În acest an, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, în loc de data obișnuită, de 21 iunie. Aceasta este cea mai timpurie dată la care s-a produs acest fenomen în ultimii 228 de ani.

Ce aduce Sezonul Racului pentru fiecare zodie/ascendent până pe 22 iulie

Iată câteva curiozități despre acest eveniment!

Ziua cea mai lungă a anului

Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte a anului în emisfera nordică. În această zi, soarele atinge punctul cel mai înalt pe cer.

Data solstițiului de vară

În general, solstițiul de vară are loc între 20 și 22 iunie. Data exactă variază în funcție de anul calendaristic și de fusul orar. Anul acesta, cade pe 20 iunie.

Originea termenului

Cuvântul "solstițiu" provine din latină: "solstitium", care înseamnă "soarele stă pe loc". În timpul solstițiului, mișcarea aparentă a soarelui pe cer pare să se oprească înainte de a schimba direcția.

Stonehenge și solstițiul de vară

Stonehenge, monumentul megalitic din Anglia, este aliniat cu răsăritul soarelui de la solstițiul de vară. Mii de oameni se adună aici în fiecare an pentru a celebra evenimentul.

Solstițiul de vară se apropie! Vezi cum este celebrat în diverse părți ale lumii!

Importanță culturală

Solstițiul de vară a fost sărbătorit de numeroase culturi de-a lungul istoriei. De exemplu, în Scandinavia, sărbătoarea Midsummer este un eveniment major, cu tradiții și obiceiuri specifice.

Fenomenul în emisfera sudică

În emisfera sudică, solstițiul de vară are loc în jurul datei de 21 decembrie și marchează începutul verii pentru această parte a globului.

Explicație științifică

Solstițiul de vară are loc datorită înclinării axei Pământului cu aproximativ 23,5 grade față de planul orbitei sale în jurul soarelui. În timpul solstițiului, unul dintre poli este înclinat spre soare.

Efecte asupra mediului

Solstițiul de vară influențează ciclurile naturale și comportamentul animalelor și plantelor. De exemplu, multe specii își sincronizează ciclurile reproductive cu această perioadă de lumină maximă.

Ritualuri și superstiții

În multe culturi, solstițiul de vară este asociat cu ritualuri de purificare, focuri de tabără și dansuri. Se credea că această zi avea puteri magice, iar diverse superstiții erau legate de fertilitate și prosperitate.

Observații astronomice

În această perioadă, soarele nu apune complet în anumite regiuni arctice, fenomen cunoscut sub numele de "soarele de la miezul nopții". De asemenea, în timpul solstițiului, umbra aruncată de un obiect este cea mai scurtă din an.

Aceste curiozități evidențiază bogăția culturală și științifică asociată cu solstițiul de vară, un eveniment care continuă să fascineze oamenii din întreaga lume.

Solstițiul de iarnă: obiceiuri și tradiții. De ce nu e bine să fii singur în cea mai lungă noapte din an?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel