Normele sociale care sunt impuse de comunitățile noastre sau de grupuri mai mari vin și cu mecanisme de aplicare care sunt adesea mai eficiente decât propria noastră cunoaștere.
Răspunsul cel mai clar este că acestea sunt scurtături. Ele îți oferă un ghid general despre cum să te comporți în societate, cel puțin în locul și momentul în care te afli, și asta te poate ajuta ideal să trăiești o viață mai bună. Motivațiile pozitive pe care le simțim atunci când respectăm normele sociale, un sentiment de mândrie, realizare, fiind privit cu bucurie de ceilalți, sunt puternice. Apoi, întăririle negative, cum ar fi sentimentul de vinovăție atunci când le încălcăm, ne ajută să ne păstrăm pe calea corectă.
Dar ne aflăm acum într-un moment în care societatea se schimbă rapid și mulți dintre noi nu suntem siguri dacă vechile norme sociale mai sunt valabile. Cum evaluezi dacă o normă socială și-a depășit termenul de valabilitate sau dacă mai este utilă în era modernă? Scriitorul englez GK Chesterton vorbește despre ce ar trebui să faci dacă întâlnești un gard într-un câmp. Unii oameni ar putea avea impulsul de a-l dărâma imediat. La urma urmei, ce face acolo, stând singur în câmp? Dar el sugerează că ar trebui să investighezi mai întâi. Poate că acel gard nu îți pare util în acest moment, dar probabil a fost pus acolo pentru un motiv, iar ar trebui să încerci să afli care a fost acel motiv înainte de a-l elimina complet. Cred că această idee se poate aplica și normelor sociale, chiar și celor care par învechite.
Impactul psihologic al sărăciei asupra minții umane. Banii nu aduc fericirea?
Iată un exemplu: Ar trebui bărbații să deschidă ușile pentru femei? Când încerci să îți dai seama dacă o normă mai are vreun sens, este util să te uiți la scopul său inițial. A fost creată pentru a ajuta pe cineva, pentru a proteja, pentru a orienta societatea într-un mod util? Este acel scop încă valabil într-un fel? Dacă da, poate că acea normă încă face ceva bun, chiar dacă nu este evident imediat pentru tine.
Odată cu dizolvarea normelor sociale, unii oameni caută îndrumare. Așadar, de la cine căutau oamenii îndrumare în trecut? Se uitau la părinții lor, la familiile lor, la liderii religioși și uneori la liderii de stat. De la cine caută oamenii îndrumare acum? Ei bine, putem spune că lista a crescut. Se pare că există un coach pentru orice, fie că este vorba de meditație, parenting sau cum să devii cel mai bun CEO. Există influenceri de stil de viață, influenceri de fitness, guru de frumusețe și guru ai masculinității.
Care este problema atunci când cauți îndrumarea unui expert autoproclamat? Problema este chiar în termenul de autoproclamat. Ei pot spune că sunt experți, dar chiar sunt? Ce calificări au și de ce ar trebui să-i crezi? Și din nou, se pune întrebarea despre ce sunt normele sociale și cum sunt construite. Ideal, normele sociale sunt adaptate la situații, timpuri și locuri și la comunitățile în care sunt înrădăcinate. O normă socială care poate se potrivește unei comunități sau unui anumit tip de persoană poate să nu fie aplicabilă tuturor celorlalți. În mod similar, sfaturile oferite de un guru de fitness sau un influencer de frumusețe ar putea să se vândă bine pe internet, dar să nu fie de fapt adaptate util pentru tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News